Joe Biden ja és president-electe. La campanya electoral presidencial ja ha començat per a Donald Trump. El precedent Grover Cleveland (1885 i 1893), president en dos mandats alterns, és la porta que utilitzarà per presentar-se el 2024. És cert que, des de Cleveland, cap president d’un mandat s’ha tornat a presentar, ni Carter el 1988 o ni Bush pare el 1996 són els exemples recents.

Però Trump no és un polític clàssic. És una altra cosa. És una persona que no tolera perdre. Perdre és fracassar. I ell mai fracassa. Mai té la culpa. Ergo, m’han robat les eleccions. Ha utilitzat la Casa Blanca per influir i intentar canviar el resultat en el col·legi electoral. El Tribunal Suprem s’ha convertit en el garant de la democràcia.

Una derrota injusta només pot tenir una resposta: tornar a presentar-se i guanyar. A partir del 20 de gener a les 12 h serà un ex-President en campanya electoral per a recuperar una Presidència robada.

Si el discurs de la presa de possessió va ser un míting, es creu que el 20 no assistirà al traspàs de poders i farà un míting a la mateixa hora per iniciar la campanya del retorn al poder. Essència de Trump.

La base electoral de Trump ha mostrat la seva solidesa. La pregunta és: la base trumpista és la base del nou partit republicà? Els canvis iniciats per Newt Gingrich als noranta, continuats per Karl Rove amb els evangèlics sota la Presidència de Bush fill i la irrupció del Tea Party com a reacció a Obama, sense oblidar-nos dels Libertarians, han esmicolat el vell partit republicà per un nou projecte sota les mateixes sigles.

La seva estratègia ha estat construir un mur, no amb Mèxic, sinó en la mateixa societat. Dos blocs antagònics que s’enfronten. Ha estat un president divisor i no unificador. Blau i vermell són dos colors dicotòmics per a ell. És la base del seu discurs populista, de postveritat i ple de fake news. És un mestre de la comunicació. Primer president-Twitter de la història.

La seva habilitat és ser la «vedette» dels mitjans de comunicació que no deixen de parlar d’ell. La mateixa tàctica que va utilitzar a les primàries de 2016. Ara, a més, com a ex-President en campanya.

Quatre anys de Trump en campanya seran una prova d’estrès per al sistema polític i democràtic de la República. God bless America.