Les expectatives han mobilitzat els electors, però els resultats, afortunadament, no les han confirmat. L’ascens alarmant de l’extrema dreta, del nacionalisme i del populisme bé que s’ha produït, però menys del que s’esperava. La participació ha augmentat, per primer cop en tota la història de les eleccions al Parlament Europeu, i així ha quedat també desmentit el tòpic del desinterès. Quan s’hi juguen qüestions importants, com era el cas, la gent va a votar, i en aquesta ocasió hi ha anat un 7 % més que l’any 2014, trencant la tendència cada cop més a la baixa iniciada ja en les segones eleccions. Europa és ben viva i la seva democràcia també.

PUBLICITAT
Renfe / Viaja como piensas

Han estat uns comicis transformadors, que ens han deixat un paisatge nou, però no tenien un caràcter existencial, tal com s’havia temut, en el qual s’hi jugués el futur mateix de la Unió Europea, tot i que els ciutadans han anat en major nombre a les urnes perquè, potser per primer cop, existeix consciència de la precarietat de les institucions democràtiques i també de les europees. La consciència de la finitud és molt important de cara a la responsabilització dels ciutadans. Paul Valéry ho va captar molt bé en acabar la primera gran guerra, quan va assenyalar que ara sabem que les civilitzacions són mortals.

Preocupats per la desafecció política, potser ara entrem en una etapa d’una mica més d’apreci per la democràcia i les seves institucions. El Brexit ha estat un dels elements de l’alarma. Se’n va un dels grans i som un club del qual hi ha qui vol marxar, després de molts anys en què només hi havia candidats a ingressar-hi. L’altre element ha estat la cultura de la detestació cultivada des dels extrems, amb capacitat per donar abundosos fruits electorals. Així ha estat per a l’extrema dreta xenòfoba i antieuropeista, que ha tret prou bons resultats, encara que insuficients per pesar políticament a les institucions de Brusel·les. No ha estat el cas per a l’extrema esquerra, debilitada i gairebé irrellevant, com si el cicle d’ascens començat amb la gran recessió ja s’hagués esgotat.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.