Membre d’una família de metges, el seu pare i el seu avi ho eren, Bonaventura Clotet Sala és un dels metges més coneguts de Catalunya, molt mediàtic, amb una presència constant als mitjans de comunicació, accentuada darrerament pels seus treballs sobre la pandèmia de la covid-19. Abans, però, ja s’havia dedicat de valent a la lluita contra la sida amb què s’havia convertit en referent mundial. Nascut a Barcelona el 1953, es va doctorar en Medicina per la UAB el 1981, de la qual és professor associat des del 1986. El 27 de març d’aquest any va anunciar per la ràdio que el seu grup d’investigació havia aconseguit aïllar el coronavirus 2019.

Bonaventura Clotet es dedica a la investigació sobre la sida des del 1981, quan encara no havia fet 30 anys. «Vaig tenir la sort de conèixer el primer pacient diagnosticat a Espanya. Jo era resident al Vall d’Hebron. En aquesta època només podíem ajudar a morir amb dignitat, donar qualitat de vida i no quantitat. Era molt dur. Ens sentíem impotents, i això ens va animar a investigar», va explicar a El Mundo (26-11-2016).

PUBLICITAT
Renfe / Viaja como piensas

Per a aquell primer diagnòstic va ser decisiva l’aportació de la dermatòloga Caterina Mieras, que anys més tard seria consellera de Cultura al Govern de Pasqual Maragall. «Jo vaig diagnosticar el sarcoma de Kaposi, que em va fer relacionar el cas amb els descrits als Estats Units en homosexuals. [...] Per la dimensió que estava agafant l’assumpte, havia d’anar a Medicina Interna, així que vaig passar el que sabia a Bonaventura Clotet», va relatar Mieras a Público (5-6-2011).

PUBLICITAT
Correos Market

Clotet va coincidir «en espai i temps» amb el primer malalt, però no el va tractar. Aquest primer cas a Espanya es va publicar a The Lancet el març del 1982 amb una traducció a l’anglès que Mieras i la patòloga Carmen Navarro, que havia localitzat una toxoplasmosi en el cervell del pacient, van pagar (5.000 pessetes) de la seva butxaca.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.