El primer és la data i el lloc de naixement d’una dona que és més de la Corunya que María Pita. Vigo, 10 de gener de 1984. És interessant, sobretot de cara al futur, creuar-la amb una altra data, un dia del 1986, que no sé quin va ser, però a aquest efecte tant se val. És la del dia en què Amancio Ortega es divorcia de Rosalía Mera, amb qui havia tingut dos fills, Sandra, el 1968, i Marcos, el 1971. És a dir, Amancio va tenir Marta amb Flora Pérez Marcote, empleada d’Inditex, quan encara estava casat amb Rosalía.
Amb aquests antecedents és fàcil deduir que la nova presidenta no executiva de la multinacional tèxtil va viure des de nena l’esdevenir de l’empresa. Marta Ortega coneix la factoria d’Arteixo fil per randa perquè ja quan anava a l’escola els seus pares l’hi portaven els caps de setmana.
Flora Pérez va treballar a Arteixo, a la central, fins que la van destinar a Vigo el 1982. A la Corunya sempre es va dir que Rosalía va obligar Amancio a enviar Flora a Vigo, cosa que no li va servir, com es veu, per salvar el matrimoni. I per això Marta va néixer allí.
Fins a quart de l’ESO, Marta Ortega va estudiar a Santa María de la Mar, un centre catòlic, d’uniforme i missa setmanal. Allí va conèixer els seus amics més pròxims, els de tota la vida (alguns treballen a Inditex). Segons el perfil que en va fer recentment Sofía Vázquez, periodista gallega de La Voz de Galicia, Marta era una nena tímida i ho continua sent. També discreta, agradable i educada, bona companya i amb molt d’estil. Com a anècdota, Vázquez explica que, en aquell any de quart de l’ESO, quan no era obligatori vestir d’uniforme, Marta portava uns esclops Birkenstock, el millor del millor a Galícia. Llavors ja apuntava maneres en la seva carrera creativa, una àrea en la qual sempre s’ha mogut com el peix a l’aigua.
Estudiant de notable alt, superava les tutories escolars sense cap problema i amb el suport ferm de la seva mare. Va completar la seva formació a l’Aiglon College, un internat a Suïssa, i després va estudiar Empresarials a l’European Business School de Londres, on es va llicenciar.
Més enllà de la seva formació acadèmica i professional, en l’educació de Marta ha tingut un paper molt important la seva àvia materna, de 93 anys: «És una dona amb una personalitat forta i amb les coses molt clares. Va criar vuit fills i va passar molt de temps amb la seva neta. Li feia els vestits de les nines, malgrat que gairebé no tenia mitjans. Té un gran sentit de l’estètica, igual que Flora», explicava el 2015 a Vanity Fair una persona del seu entorn més pròxim.
Un lloc a King’s Road
A les acaballes del 2007, amb només 23 anys, Marta Ortega es va incorporar a Inditex, en la línia formativa de Fast Track Rail (carrera ràpida), i va ser quan va acceptar un lloc a la botiga que Zara té a King’s Road, a Londres. A partir d’aquí, es va continuar involucrant en el negoci, de baix a dalt. Els que coneixen com treballa –continua Sofía Vázquez– solen dir que segueix el llibre d’estil del seu pare: «Pregunta i pregunta, i vol saber i fer». De fet, el mantra no escrit a Inditex és «feina, feina, feina; empresa, empresa, empresa» i el primer que l’aplica és Amancio Ortega, que als 86 anys, continua anant a Arteixo cada dia.
Inditex i la família propietària sempre han estat un autèntic búnquer des del punt de vista informatiu.
Des del seu primer matrimoni amb el genet Sergio Álvarez Moya, que va ocupar la portada de la revista ¡Hola!, Marta Ortega ha estat una habitual de les pàgines del cor, bé per la seva presència en esdeveniments socials, bé per les seves eleccions en el món de la moda. Amb Álvarez va tenir el seu primer fill, Amancio. Encara que la discreció caracteritza la vida de la successora, el seu perfil no ha estat mai tan privat com el del seu pare, sobretot d’ençà que es va casar amb Carlos Torretta el 2018. L’havia conegut dos anys abans a Madrid. La seva relació va portar Torretta a abandonar Nova York, on havia ocupat llocs directius relacionats amb la publicitat i la moda fins que va acabar desembarcant a Zara el setembre de 2019. La parella té una filla, Matilda, que va néixer el març de 2020.
A Carlos Torretta se li atribueix que ella abandonés la seva vida tranquil·la a la Corunya i s’anés mostrant cada vegada més en públic. En aquest sentit, les seves noces ja van representar un abans i un després en la projecció pública de la petita dels Ortega. Ja el dia del casament, per exemple, es va permetre que la premsa internacional tragués el cap a un món, el d’aquesta família, fins en aquell moment totalment opac. Els nuvis fins i tot van distribuir una fotografia oficial de la cerimònia feta per Peter Lindbergh a la seva casa de la Corunya.
Inditex i la seva família propietària sempre han estat un autèntic búnquer des del punt de vista informatiu. De fet, més enllà de les festes de la jet en les quals es deixa veure el matrimoni Torretta-Ortega, fins ara Marta només s’ha prestat a parlar amb The Wall Street Journal per a un reportatge que aquest prestigiós mitjà en el món econòmic va publicar l’agost de 2021. En aquest reportatge no solament semblava per fi disposada a prendre el relleu del seu pare, sinó també a mostrar-ho públicament. Amb aquesta decisió, Marta trencava a més, per primera vegada, una de les regles sagrades del seu progenitor: no concedir entrevistes a la premsa.
Relleu generacional
En aquells dies, ella no ocupava encara càrrecs en el lloc més alt de la cúpula de la companyia fundada pel seu pare (sí a les divisions immobiliàries de l’imperi Ortega). Tenia una presència important en l’àrea creativa. El seu pare va prendre la decisió d’ajudar-la a pujar a la presidència precisament l’estiu de 2021, després de l’entrevista a The Wall Street Journal. Però no va ser fins a l’abril de 2022 que «la nena» –com a Ana Botín, l’han anomenada així durant molts anys– es va convertir en presidenta no executiva del gegant Inditex en substitució de Pablo Isla, que havia ocupat aquest càrrec durant 17 anys. Isla va marxar de la multinacional de la Corunya deixant unes xifres irrefutables: 7.000 botigues en més de 96 mercats, enfront de les 2.000 en una trentena de països quan va arribar a la companyia. En el pas al capdavant de l’empresa familiar, Marta forma tàndem amb Oscar García Maceiras, conseller delegat. El relleu generacional de la presidència del gegant de la Corunya ja estava escrit i en marxa.
Explica Anxo Lugilde, un altre periodista gallec que ha seguit la trajectòria de Marta Ortega, que se’n podria pensar que és la combinació entre una pija de la Corunya i una dona de la jet set internacional, que es relaciona amb una de les Onassis, o amb qui sigui, perquè per alguna cosa és la filla d’un dels homes més rics del món. Però, encara que hagi fet moltes estades fora i només estudiés a la Corunya fins a quart de l’ESO, casa seva sempre ha estat a la Corunya, al costat dels seus pares.
Així, no resulta estrany que tota la família visqui en el mateix edifici. Segons la periodista Sofía Vázquez, al costat dels amics de la faràndula, de l’equitació o de la jet, Marta té un grup d’amistats de tota la vida de la Corunya. És a dir, que la vinculació de la jove amb Galícia està fora de qualsevol dubte. «El seu grup d’amics sempre la protegeix enfront dels comentaris i les tafaneries. Amb ells corre la Sant Silvestre i amb ells ha celebrat divertides festes de Cap d’Any, a més de viatjar o sortir a sopar», explica Vázquez.
Créixer en l’opulència
Cal tenir en compte que quan ella neix Amancio ja no és un dependent d’una camiseria ni un comerciant que té una botiga de roba a la Corunya, sinó un empresari que està començant la seva expansió, primer per Galícia i el mercat espanyol. Per exemple, el 1984, any de naixement de Marta, crea el primer centre logístic. Quan encara és una nena de 5 i 6 anys, el seu pare obre les botigues de París i Nova York i veu que pot conquistar el món. Això significa que l’hereva va créixer ja en l’opulència, a diferència de l’altra branca familiar. Això sí, amb el fre sempre del caràcter peculiar, trempat, o fins i tot provincià si es vol, del seu pare, un botiguer de tota la vida que va descobrir la fórmula de la Coca-Cola de la moda juntament amb l’executiu José María Castellano.
Als ulls de la societat gallega és clar que Marta és la consentida, la favorita d’Amancio Ortega. El pare li ho dona tot, com es veu en la construcció d’un centre hípic a la Corunya, Casas Novas, amb el seu concurs corresponent, perquè a Marta li agrada muntar a cavall, és la seva passió. Sobre la relació amb la seva germanastra Sandra, filla d’Amancio i Rosalía Mera, se’n sap poc i se’n parla molt. En els cercles socials i polítics de la Corunya es diu que Marta i Sandra no es porten bé, encara que resulta del tot impossible confirmar-ho atès l’entossudiment cap a la premsa per part de totes dues famílies. De totes maneres, Sandra ja té les accions que va heretar de la mare, en rebrà una part del seu pare, se suposa, i administrarà la del seu germà, la qual cosa li atorga un poder important. Sandra, a diferència de Marta, és molt més com el seu pare: discreció total i màxim anonimat possible. Les úniques fotos que hi ha d’ella són de l’enterrament de la mare.
El rei del món
Resulta evident que tot va orientat al fet que Marta Ortega tingui una posició inassolible. L’hereva. En aquest sentit, és bastant significativa la festa regal que li va organitzar al seu pare quan va fer els 80 anys. Ella va exercir de mestra de cerimònies i, en part, devia ser la ideòloga de l’esdeveniment. Allí el va mostrar com el rei del món del tèxtil, amb el personal de les oficines centrals, de botigues i fàbriques, gairebé totes d’Espanya però també de Milà i Hong Kong, fent la coreografia de felicitació. És el reflex del poder de l’imperi que ella va veure créixer mentre s’anava fent gran.
Al tancament d’aquest any 2022, l’empresa aconseguirà batre una nova fita històrica en obtenir una caixa neta superior als 10.000 milions d’euros. Part d’aquest èxit, segons Inditex, es deu a la renovació dels seus dissenys de moda i a l’excel·lent organització interna que ha dut a terme l’empresa en els últims mesos, sota la direcció de Marta des de l’1 d’abril. En certa manera, la vida de la filla petita d’Amancio Ortega i la d’Inditex han anat sempre en paral·lel: la companyia surt a Borsa quan ella té 17 anys, obre la seva botiga número 5.000 quan en fa 26… I així fins avui. «He nascut i crescut a Inditex», van ser les paraules que va dirigir als seus treballadors el primer dia com a nova presidenta del grup. «Us demano suport i paciència mentre continuo aprenent de tots cada dia amb el mateix entusiasme i la mateixa exigència de sempre.» Una Ortega per a un altre Ortega.