Octubre de 1934. Un delicte de rebel·lió militar? Una disposició de les autoritats de la Generalitat per actuar al marge de la Constitució mitjançant l’ús de la violència per la defensa de l’autonomia? Un tripijoc per proclamar la República federal sense el consentiment de la resta de regions d’Espanya i una proclamació inconstitucional de l’Estat Català?

PUBLICITAT
Renfe / Somos tu mejor Opción

O bé, un fet polític? Una actuació en defensa de Catalunya i de la República davant les forces involucionistes que la volien desfigurar? Una fórmula juridicopolítica per reconduir la difícil situació en què es trobava la Segona República? Al capdavall, un delicte contra la forma de govern?

No pas sempre que actuem d’una manera determinada som conscients d’allò que fem, de les conseqüències que poden tenir els nostres actes i de les seves derivacions. Fins i tot quan creiem que en som, sovint oblidem que la nostra interpretació d’aquest comportament pot ser substancialment diferent o contrària vista per un altre observador. No és una qüestió banal, ens passa cada dia a cada moment, per bé que en afers trivials.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.