LLIBRES
Stalingrado
De Vasili Grossman, autor de la corprenedora Vida y destino, arriba ara la seva novel·la anterior amb la incorporació de tots els fragments censurats per l’estalinisme. Galaxia Gutenberg.
La era del capitalismo de la vigilancia
Aquest és el nom que la sociòloga Shoshana Zuboff dóna al control opac que les empreses tecnològiques exerceixen sobre tots nosaltres amb la cessió involuntària que fem constantment de les nostres dades. Paidós.
El muro / El mur
John Lanchester fa una distopia o, com ell diu, una novel·la de no-ficció, que retrata el món actual ple de fronteres i divisions en què viuen les nostres pors. Anagrama (castellà) i Univers (català).
Como polvo en el viento
La darrera novel·la de l’escriptor cubà Leonardo Padura dissecciona el trauma de l’exili, de la diàspora, de la desintegració dels vincles d’amistat. Anagrama.
Zenobia Camprubí: La llama viva
Sabem que va ser l’esposa de Juan Ramón Jiménez, poeta i premi Nobel de literatura, i poca cosa més. En canvi, va ser una de les personalitats més interessants de la vida cultural i social de la primera meitat del segle XX tal com explica Emilia Cortés en aquest llibre revelador. Alianza Editorial.
PANTALLES
L’Alternativa
El 27è Festival de Cinema Independent de Barcelona és el més avantguardista de tots els que se celebren a la capital catalana. En format presencial, al CCCB (Montalegre, 5), i on line, a Filmin. Del 16 al 29 de novembre.
My Mexican Bretzel
Dirigida per Nuria Giménez Lorang va guanyar el Premi del Públic de l’últim Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona. Es tracta d’una petita joia del cinema d’autoficció que, inesperadament, es torna alguna cosa molt diferent. Estrena a les sales el 6 de novembre.
The Crown
Comença la quarta temporada de la popular sèrie. Tot un esdeveniment televisiu. Tant els seus admiradors com els seus detractors en podran seguir parlant. A Netflix, a partir del 15 de novembre.
MÚSICA
Atesa la situació creada per la covid-19 que està modificant a última hora moltes activitats programades i per evitar donar informacions que poden resultar errònies, suggerim la visita dels webs dels principals auditoris i festivals per conèixer la programació més actualitzada.
- L’Auditori: www.auditori.cat
- Palau de la Música: www.palaumusica.cat
- Gran Teatre del Liceu: www.liceubarcelona.cat
- Festival Life Victoria: www.lifevictoria.com
- Barcelona Jazz Festival: www.jazz.barcelona
Brahms simfònic i tràgic
Herbert Blomstedt i l’orquestra de la Gewandhaus de Leipzig presenten la Simfonia núm. 1, primera entrega del projecte de la integral de l’obra simfònica de Brahms. Completa el CD, la seva Obertura tràgica, amb un resultat que és modèlic. Editat per Pentatone. Es pot comprar en versió digital (www.pentatonemusic) o en CD físic.
MOSTRES
William Kentridge. El que no està dibuixat
L’artista sud-africà barreja animació, cinema, teatre, dibuix i música per crear un món propi ple d’imatges sorprenents i alhora crítiques. Fins al 21 de febrer al CCCB (Montalegre, 5).
Tot escoltant Gerhard
Una exposició dedicada al gran compositor amb motiu de la commemoració dels 50 anys de la seva mort (2020) i el 125è aniversari del seu naixement. Fins al 21 de novembre a la Sala de Llevant, ubicada a la sala de lectura de la Biblioteca de Catalunya. Hospital, 56.
Josep Clarà. L’univers de l’escultura.
La Fundació Vila Casas presenta una col·lecció d’obres d’un dels artistes catalans més importants del segle XX al Museu Can Mario de Palafrugell (plaça de Can Mario, 7). Fins al 29 de novembre.
Fina Miralles. Sóc totes les que he sigut
Adscrita a l’art conceptual o al land art, l’artista, que va començar la seva trajectòria sota el franquisme, és sobretot feminista. L’exposició fa un recorregut per la seva llarga trajectòria. MACBA (plaça dels Àngels, 1), del 5 de novembre al 5 d’abril del 2021.