LLIBRES

Pico della Mirandola

Carlos Goñi ha escrit la primera biografia en castellà del gran humanista del Renaixement. El volum inclou una edició anotada del seu Discurs sobre la dignitat de l’home. Arpa Editores.

Postals d’Itàlia

El 1844, Charles Dickens va començar un llarg viatge pel país mediterrani. Va reflectir les seves impressions sobre la gent que anava trobant en unes cartes que, ara, Josep M. Muñoz Lloret ha traduït al català. Llibres de L’Avenç.

Filosofía y consuelo de la música

El gran savi que és Ramón Andrés, autor de nombrosos llibres imprescindibles sobre el fenomen musical, publica el seu darrer assaig sobre la història de la filosofia de la música. Acantilado.

Sontag. Vida y obra

Una biografia de la intel·lectual nord-americana que va revolucionar la crítica i va ser una figura prominent de la cultura de la segona meitat del segle XX, escrita per Benjamin Moser, amb què aquest autor i editor va guanyar el Premi Pulitzer 2020. Anagrama.

T’has endut l’olor dels til·lers

L’actriu Àngels Poch moria el 2015. Ara, Jaume Puig, la seva parella durant més de 40 anys, ha donat forma literària a un dietari que es mou entre l’enyor irracional i la raó intel·lectual per vèncer-lo. El Cep i la Nansa.

MÚSICA*

L’’star system’ continua al Liceu

Ara, amb la soprano Ana Netrebko i el director d’orquestra Gustavo Dudamel que oferiran Il trovatore, de Verdi, en versió de concert els dies 1 i 4 d’octubre. A partir del dia 24, Don Giovanni, de Mozart. (La Rambla, 51-59).

Diari d’un desaparegut

El Festival LIFE Victoria presenta, el 13 d’octubre, l’obra de Leos Janácek amb el tenor Nicky Spence i la mezzosoprano Helena Resurreiçao. Un recital destacat d’aquest festival serà també el de la soprano Anne Schwanewilms i el pianista Malcolm Martineau el 2 de novembre, amb cançons de Mahler, Duparc, Strauss, Debussy i Wolf. (Sant Pau Recinte Modernista, sala Domènech i Montaner).

*subjecte a possibles variacions

MÚSICA*

Torna Cecilia Bartoli

Els molts fans de la mezzosoprano italiana tindran ocasió d’escoltar-la un any més al Palau de la Música, aquesta vegada amb un programa al voltant de Farinelli i el seu temps. El 17 d’octubre. (Palau de la Música, 4-6).

Homenatge a Robert Gerhard

Una de les molt escadusseres commemoracions del cinquantenari de la mort del compositor serà aquest recital amb les veus d’Irene Mas, Mireia Tarragó, Tanit Bono i Ferran Albrich, amb Victoria Guerrero al piano. El 22 d’octubre, al Petit Palau. (Palau de la Música, 4-6).

*subjecte a possibles variacions

PANTALLES

53è Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges

Una edició atípica, presencial i on line, amb les principals novetats del gènere com Possessor, Wendy, Baby o Mandibules, la commemoració del 40è aniversari de Flash Gordon i El imperio contraataca, i un premi honorífic a David Lynch. Del 8 al 18 d’octubre.

Antidisturbios

Una de las sèries més esperades de l’any, dirigida per Rodrigo Sorogoyen (Que Dios nos perdone, Madre). Sis capítols que s’hauran presentat abans al Festival de San Sebastián. El 16 d’octubre a Movistar+.

The King of Staten Island

L’última pel·lícula de Judd Apatow (Hazme reír, Casi 40), una barreja de comèdia i drama que recorda John Cassavetes i el cine americà dels anys 70. El 9 d’octubre a les sales.

Lúa vermella

Una raresa del cineasta i videoartista espanyol Lois Patiño, entre el documental i l’experimentació. El 30 d’octubre a les sales.