La guerra més llarga mai lliurada pels Estats Units, la de l’Afganistan, té data precisa de caducitat, el proper 11 de setembre, vintè aniversari dels atemptats de Nova York i Washington a càrrec d’Al-Qaeda i també de la intervenció internacional contra els talibans. Estranya circumstància la d’una guerra que acaba a termini i en el moment precís de la data rodona de l’aniversari del seu començament.

Donald Trump la volia acabar abans, l’1 de maig, data fixada per a la sortida de les tropes dels Estats Units i dels seus aliats, 10.000 soldats en total, després d’unes confuses negociacions amb l’enemic combatent, els talibans, de les quals van quedar marginats el govern afganès i totes les altres parts implicades en el conflicte, notablement l’Aliança Atlàntica, que ha suportat un pes més que considerable de l’esforç bèl·lic i l’ha pagat també amb un preu prou alt en vides humanes (3.500 baixes aproximadament, de les quals 2.300 estatunidencs i un centenar de soldats espanyols).

Joe Biden ja era partidari de sortir de l’Afganistan fa deu anys, quan era vicepresident de Barack Obama, però la seva veu era minoritària. Hi ha diferències notables en la retirada que es proposa Biden respecte a la que volia Trump. Pel que fa a l’objectiu, Biden vol deixar enrere les passades estratègies i tornar a centrar-se en les qüestions pròpies del segle XXI, notablement la rivalitat i l’amenaça xinesa, però també l’agressivitat russa, el perill nuclear iranià, i d’altres qüestions més globals com el canvi climàtic.

L’actitud de Trump, en canvi, era de replegament aïllacionista, despreocupat per l’estabilitat de la regió, i volia desentendre’s dels compromisos multilaterals. Biden ha volgut consultar i explicar-se amb els aliats i amb el govern afganès. També ha optat per deixar quatre mesos de marge addicional a la data pactada amb els talibans per tal que les guerrilles islàmiques s'asseguin amb el govern de Kabul, de cara a la negociació política que fins ara ha faltat.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.