D’un temps ençà, les enquestes sobre vot i valors de la nostra societat mostren canvis de tendència en tot el relatiu a la igualtat. Alhora, evidencien la capacitat de l’extrema dreta de connectar amb una part dels homes joves. L’antifeminisme és una de les posicions polítiques fortes i explícites de l’extrema dreta, així que s’intueixen vasos comunicants.

Que l’extrema dreta rep més suport entre homes que entre dones fa temps que se sap –el vot masculí a Vox dobla el femení– i aquest és un patró que es reprodueix a escala global, per això se sol dir que les dones actuen de fre a l’extrema dreta. La qüestió és que la bretxa s’accentua entre les persones joves.

La ubicació ideològica dels nois d’entre 16 i 26 anys evidencia un repunt de posicions de dretes i, concretament, un 9 % dels nois joves catalans s’autoubica a l’extrema dreta (CEO: Enquesta sobre generacions i participació, 2023), una xifra superior a qualsevol altra cohort d’edat d’homes, i superior a les noies de la seva edat.

Per a tot Espanya, l’enquesta del CIS prèvia a les eleccions de 2023 ja avisava que el grup que més tenia previst votar a Vox era el grup de nois més joves. A molta distància de les noies, i en disminució en el cas dels homes a mesura que augmenta l’edat del grup. Finalment, ja superades les eleccions, el CIS (Barómetro de septiembre de 2023) mostra que els nois de 18-24 anys (un 12 %) i els de 25-34 (un 14 %) són els qui més diuen haver votat a Vox. Entre les noies i dones joves aquest vot no arriba al 5 %.

Les noies, a més, han anat expressant més por davant la hipòtesi que Vox formés part d’un govern (Baròmetre preelectoral d’El País i La Ser a juliol de 2023); el grup d’homes menors de 35 anys era el grup menys preocupat o espantat davant aquesta possibilitat; i un 36 % dels homes menors de 24 anys els que mostraven davant aquesta idea més satisfacció o entusiasme.

Aquesta tendència ens ancora, a nivell d’imatge, al que s’ha pogut veure a les manifestacions ultres davant de la seu del PSOE, al carrer Ferraz, durant les protestes d’aquesta tardor que han precedit la investidura de la segona edició del govern de coalició: les han protagonitzat, de forma abundant, homes; molts nois joves. És una nova fornada d’ideologia d’extrema dreta, de la qual l’antifeminisme probablement n’és una clau de volta, entre diverses d’igualment importants.

Passem a observar la bretxa que es produeix entre nois i noies joves en l’interès que tenen en les mobilitzacions feministes (dades del CEO). Les dones mostren més interès i la diferència és de +12 punts. Però aquesta diferència s’accentua entre les menors de 26 anys (+36 punts), ja que les noies d’aquest grup expressen el màxim interès i els nois un dels més baixos (desinterès només superat pels homes majors de 78 anys). Resulta que, d’entre les mobilitzacions que han estat importants aquests últims anys (independentistes, feministes, pel clima, per drets laborals o per l’habitatge) les feministes són les que més han interessat a les noies joves i menys han interessat (amb diferència) als nois joves.

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament.