Ens calen ritus, moments rituals. Vet aquí el consell de la guineu al Petit Príncep d’Antoine de Saint-Exupéry. Un ritus –ens explica– «és el que fa que un dia sigui diferent dels altres dies, una hora diferent de les altres hores». Ara comença el ritual de l’estiu: el temps de repòs per a gaudir dels fruits de la terra, en la tradició agrària, i el temps de lleure després d’un any de treball, en la cultura industrial. Un temps, en paraules de Joan Amades, que «convida a l’esplai i a la gaubança».

Per això, des de política&prosa, us fem a mans un número amb un dossier per ajudar-vos a passar l’estiu, amb un seguit de propostes per llegir, viatjar, pensar, mirar, escoltar i, fins i tot, badar. Una reivindicació de la cultura, en el seu sentit ampli, per a obrir un temps de recés. Perquè, com ha escrit George Steiner, «la grandesa de l’homo sapiens consisteix exactament en això: l’assoliment de la saviesa, la recerca del coneixement desinteressat i la creació de la bellesa».

Des d’aquesta perspectiva, la dieta cultural és una de les receptes per passar l’estiu i per fer-ho tot contribuint també a salvaguardar les llibreries, les sales de concert, els museus, els cinemes i els teatres que es debaten per sobreviure en una Europa on, com ens recorda Steiner, «la riquesa no ha parlat mai tan fort». Us convidem a estiuejar, de bracet amb la cultura, per acabar fent nostra aquella citació francesa que diu que la cultura és allò que queda quan ho hem oblidat tot.

Josep Carner deia que havia vingut al món a passar l’estiu. Tanmateix, els anys de maduresa i d’exili li van fer veure el costat més fosc de la condició humana. A hores d’ara, quan el cel d’Europa s’ennuvola de nou amb l’esclat dels populismes, la cultura segueix essent un factor clau per a garantir la llibertat i conrear l’esperit crític. Per a poder passar l’estiu, no només en aquest parèntesi de les vacances, sinó a la resta de l’any, en el sentit en què ens convidava a fer-ho el poeta.

Heus aquí, al capdavall, la proposta de política&prosa. Una oferta cultural que ja és present a tots els números de la revista, però que en aquest exemplar d’estiu té un abast més gran. Es tracta també d’una manera de carregar les piles davant d’una rentrée que posarà de nou a prova la capacitat de resiliència de la societat. Volem seguir fent un periodisme tranquil per a salvaguardar la convivència i oferir un espai de debat i reflexió per a bastir ponts, de Catalunya endins i de Catalunya enfora. I amb la cultura com a bandera.