L’eliminació del coronavirus no admet divisions ni baralles partidistes. El repte de l’epidèmia sotmet als polítics i als especialistes sanitaris d’arreu a la difícil tasca de prendre decisions, moltes d’elles doloroses, i fer-ho a tota velocitat, gairebé mai amb totes les dades i coneixements científics que caldria. Hi ha ara mateix més de 80 experiments mèdics per buscar la terapèutica i les vacunes, i són centenars els documents científics publicats per les revistes especialitzades amb la firma dels millors especialistes mundials. 

El debat sobre la despesa pública, l’endeutament públic i el paper dels Estats s’ha situat en primer pla i està aixecant nombroses i contradictòries propostes dels agents econòmics i de les institucions internacionals. Governs, bancs centrals, sindicats, patronals i tota mena d’agents rellevants en una crisi epidemiològica treballen seguint el mètode elemental de prova-error i són, per tant, objecte de la crítica fàcil i de la demagògia dels qui no tenen o no assumeixen responsabilitats.

PUBLICITAT
Renfe / Viaja como piensas

Quan tot hagi passat serà el moment de les anàlisis i de les crítiques, també de les responsabilitats que hauran d’aclarir-se fonamentalment a les urnes. Ara és l’hora de la unitat d’acció i de la cooperació lleial de tots els governs i nivells de les administracions. Les observacions, correccions o crítiques que hi pugui haver a les decisions no s’han de convertir en un tema de controvèrsia pública i d’aprofitament polític, i s’han de traslladar i resoldre dins dels canals de comunicació entre administracions. 

És un espectacle que no mereixen els catalans observar com el seu govern presidit per Quim Torra en lloc de donar informació detallada i útil sobre l’evolució de la malaltia a Catalunya es dedica a erosionar sistemàticament el govern progressista d’esquerres de Pedro Sánchez, en una actitud permanent de retrets, per la legítima i constitucional assumpció de les competències necessàries vinculades a l’estat d’alarma, i de reclamacions de competències per tal d’avançar-se i endurir les decisions.

Està clar que l’independentisme ha volgut superar el seu relat sobre el diàleg per l’autodeterminació amb un nou relat de desqualificació de l’autoritat i de la competència professional del govern espanyol a l’hora de prendre decisions sobre Catalunya. Amb la decisió del confinament total de Catalunya, que requeriria la ratificació del govern espanyol, Torra pretén seguir amb l’estratègia d’ocupar espais de sobirania, intentant el bloqueig de fronteres i el control sobre el territori que no es va fer amb la declaració d’independència. És tota una ironia que sigui precisament Torra qui acusi Sánchez d’embolicar-se en una bandera nacionalista i aprofitar el coronavirus per defensar la unió dels ciutadans, exactament com han fet tots els governs europeus.

Aquesta actitud del govern independentista és el contrari que es pot esperar de governants responsables i de polítics autènticament preocupats per la salut i la vida dels seus conciutadans i no per les seves ambicions polítiques i electorals. És ben clar que no es pot descartar el confinament total de Catalunya, amb paralització absoluta de l’activitat econòmica, però sempre en funció dels dictàmens dels especialistes i de les estratègies decidides pel govern espanyol, la màxima autoritat en el combat contra el coronavirus. Si cal, haurà de ser pel conjunt d’Espanya i no per una decisió unilateral del govern independentista, acompanyada a més d’una campanya de propaganda a través dels mitjans de comunicació públics sota el seu estricte control i de tossudes declaracions i conferències de premsa dels membres del govern. Torra ha posat en marxa una descarada estratègia d’aprofitament polític de la malaltia de forma que, si Catalunya evoluciona en la mala direcció, carregarà contra el govern espanyol per no haver fet cas de les seves queixes i, si evoluciona en la bona, s’apuntarà l’èxit exclusivament.

No és aquesta la millor manera de donar seguretat als ciutadans i d’afermar l’autoritat de les administracions en la presa de les decisions compulsives que limiten els drets dels ciutadans. L’actitud del govern de Torra, a més d’aprofundir en la divisió entre els catalans, és un entrebanc en la lluita contra l’epidèmia. En el fons, per no haver de renunciar d’una vegada a la fracassada estratègia secessionista es permet jugar amb la salut i la vida de les persones. No fa tampoc cap servei al prestigi i a la imatge de Catalunya davant de la resta d’Espanya i d’Europa. Tots els governs autonòmics han tancat files amb Pedro Sánchez, fins i tot el govern basc, tot i les lleugeres crítiques retòriques formulades per tal de no haver de deixar sol al català. Inclús l’oposició de dreta ha manifestat la seva lleialtat al govern de coalició d’esquerres.

PUBLICITAT
Correos Market

Quim Torra i el seu govern no estan en condicions de donar lliçons. No només fan un mal servei als ciutadans. També se’l fan a ells mateixos. La gravetat del coronavirus escombrarà tots els qui remin en direcció equivocada. El govern català creixerà en irrellevància si no es decideix a cooperar lleialment amb el govern de Madrid i amb totes les administracions, des de les més pròximes al ciutadà, els municipis, fins a la Unió Europea. És l’hora de dir prou i de treballar en benefici dels ciutadans. President Torra, conseller Buch, consellera Budó, no es tracta de la independència sinó de la vida dels catalans, de Catalunya.