El 24 d’abril de 1980, quatre avions de transport C-130 Hèrcules de la força aèria dels Estats Units van aterrar en una zona desèrtica enmig de l’Iran. Era la primera part de l’operació Eagle Claw (Urpa d’Àguila), un pla audaç de les forces especials, aprovat pel president Carter, per rescatar els ostatges de l’ambaixada del país a Teheran. L’aterratge, en la foscor, utilitzant unes ulleres de visió nocturna dissenyades feia poc, va ser l’única cosa que va sortir bé. Els helicòpters que seguien l’avió van topar amb tempestes de sorra; tres dels vuit aparells van sofrir avaries i van deixar l’equip d’assalt sense transports suficients per arribar a Teheran, la qual cosa els va obligar a avortar la missió. En començar l’evacuació, un dels helicòpters va xocar amb un dels Hèrcules i va matar vuit persones.

L’endemà, la Casa Blanca va anunciar el rescat fallit. El president Jimmy Carter, després de perdre les eleccions aquella tardor, solia dir que havia estat a un helicòpter de ser reelegit. Si Eagle Claw hagués funcionat, la crisi dels ostatges que va dominar l’últim any del seu mandat s’hauria resolt gloriosament.

Durant molts anys, la figura del president Carter ha estat vista entre l’anomalia i el fracàs. La seva victòria electoral del 1976 va crear una petita illa de quatre anys de govern demòcrata en la llarga era de domini republicà que va seguir a l’arribada al poder de Nixon el 1968; una mena de penitència temporal després del Watergate i l’indult de Gerald Ford.

Carter, de fet, era un candidat que ningú no esperava. Nascut en una família modesta a Plains (Geòrgia) el 1924, un poble enmig del no-res, sempre li agradava parlar del dia, quan era petit, en què el New Deal de Roosevelt va portar l’electricitat a la granja dels seus pares. El seu gran somni era ser oficial de la marina, i es va allistar tan aviat com va poder. Va ser un dels primers oficials que va aprendre a operar les complicades sales de màquines dels nous submarins nuclears. Però la mort del pare va truncar la seva carrera naval. El 1953 va tornar a Geòrgia per fer-se càrrec de la granja de cacauets de la família.

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament.