«Segueixen vius els ideals del federalisme, l’europeisme, el feminisme, l’antifeixisme, de l’antifeixisme autèntic que comporta un risc», va dir Miquel Iceta, ministre de Cultura, en la presentació del llibre Ursula Hirschmann, una mujer por y para Europa, de Silvana Boccanfuso, organitzada per Federalistes d’Esquerres. L’acte va tenir lloc dissabte 27 de novembre a la llibreria Byron de Barcelona.

El ministre Iceta va aprofitar la seva intervenció per expressar la seva solidaritat amb Steven Forti i Paola lo Cascio davant dels atacs dels que han estat objecte recentment per part de nacionalistes radicals. «A Barcelona, ningú no és estranger», va reblar Iceta.

En l’acte, que va moderar la historiadora Paola lo Cascio, van intervenir Silvana Boccanfuso, autora del llibre, Júlia Miralles de Imperial (Federalistes d’Esquerres), l’editor Marcello Bellotti i l’eurodiputat Brando Benifei del Grup Spinelli.

 

Ursula Hirschmann, una mujer por y para Europa de Silvana Boccanfuso, presentat a Barcelona

Ursula Hirschmann, una mujer por y para Europa de Silvana Boccanfuso, presentat a Barcelona

 

Silvana Boccafuso va destacar el compromís d’Ursula Hirschmann amb la idea federalista a partir de la seva col·laboració amb el grup de polítics antifeixistes confinats a Ventotene que el juny de 1941, en plena guerra mundial, van llançar el manifest que porta el nom de l’illa en la que estaven reclosos.

PUBLICITAT
La hipoteca con todo.Calcular cuota. Con la agilidad de un banco online y los especialistas de un banco experto

Ursula Hirschmann, que havia nascut a Berlín el 1913, va morir a Roma el 1991 després de dècades de promoció de l’ideal federalista. Militant de la Joventut Socialdemòcarata, Hirschmann va fugir d’Alemanya el 1933 en arribar els nazis al poder. En el moment de la seva mort, Hirschmann era presidenta de la secció romana del Moviment Federalista Europeu.

En la seva intervenció, Júlia Miralles va destacar que el llibre de Boccanfuso fa justícia a una dona que va impulsar alhora federalisme, feminisme, antifeixisme i construcció europea.

 


Raimon Obiols va escriure «Hirschman, Colorni, Lluch i les petites idees» en el número 33-34 (juliol-agost 2021) de política&prosa