Anem al Museu Marítim de Barcelona. Allà es conserven milers d’imatges del segle passat de la costa catalana, de les feines del mar, de vaixells, de ports… Són fotografies donades, a vegades d’autoria anònima, trobades en capses de sabates, conservades en àlbums familiars, però també hi ha encàrrecs de documentació del Ministeri de Governació i de la Direcció General d’Arquitectura.

Les fotografies d’aquest àlbum mostren una petitíssima part d’aquest passat recuperat pel Museu Marítim de Barcelona, on a la sorra de la platja hi ha pescadors, a la costa només s’hi amarren barquetes humils i al port de Barcelona les parelles fan un passeig en canots i els infants juguen en el Moll dels Pescadors.

L’any passat, 18,2 milions d’estrangers ens van visitar; el turisme és actualment una activitat econòmica que aporta un 12 % del nostre PIB. I no sempre ha estat així. En aquest número et convidem a passejar la vista per un temps perdut, no tan llunyà, de poblacions com Sant Pol de Mar o Sitges, abans del boom del turisme.

Aquest serà un petit viatge als estius passats quan, per exemple, els turistes estrangers eren el focus d’atracció d’una càmera fotogràfica que els captura llegint la premsa a la platja de Sitges; molt probablement, la mateixa sorra que veiem trepitjada, mig segle abans, per un feliç grup d’infants.