José Manuel Blecua (1913-2003) va començar a ser filòleg com a catedràtic d’institut d’ensenyament mitjà. El seu fill, Alberto, recordava el 2014 que «va guanyar l’oposició d’institut quan tenia 21 anys, el 1934. Havia estudiat Història, a Saragossa, perquè no hi havia Filologia Espanyola, i també va fer Dret perquè l’hi va obligar el seu pare».

El professor José Carlos Mainer, deixeble de Blecua, ha qualificat d’irrepetible la promoció que va sortir d’aquelles oposicions («Per a José Manuel Blecua, que va conèixer i em va fer conèixer l’Edat de Plata», diu la dedicatòria del seu assaig clàssic): Eugenio Asensio, Guillermo Díaz-Plaja, José Filgueira Valverde, Antonio Rodríguez Moñino i Carmen Castro, filla de don Américo i amb la qual qui això escriu té un deute indeleble per confiar-me, el 1990 i gràcies als meus mestres Antonio Vilanova i don José Manuel, la reedició de la importantíssima gavella d’assajos i articles del seu pare, De la España que aún no conocía, la lectura o relectura de la qual convindria molt en la circumstància actual.

Abans de prendre possessió com a catedràtic de l’Institut Goya de Saragossa el 1940, Blecua ja havia demostrat la seva saviesa com a editor, des de don Joan Manuel a Ramón de Basterra, mentre organitzava la Biblioteca Clásica Ebro, la voluntat didàctica de la qual va quedar palesa durant molts anys, acompanyant la seva Historia de la literatura española (1940), remodelada el 1952 en Historia y textos de la literatura española, llibre amb què els seus fills José Manuel i Alberto van aprendre moltes coses.

 

La llavor de l’entusiasme

Convé prendre bona nota que, a les seves classes del Goya, hi van assistir Manuel Alvar i Fernando Lázaro Carreter, directors de la Real Academia Española, com ho seria més tard el seu fill José Manuel. Julián Marías, en la preciosa semblança de Blecua (1993) que tanca la reedició de la seva juvenil Antología de la poesía romántica (1940) escriu: «Blecua va ensenyar llengua i literatura espanyoles a innombrables nois, i els va deixar la llavor de l’entusiasme, perquè aquesta és la qualitat que sura en ell, passi el que passi».

PUBLICITAT

Renfe / Viaja como piensas
Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.