Si sabem llegir amb detall les dinàmiques culturals que s’han posat en marxa a Barcelona durant aquests últims anys, inclosos els de la pandèmia, podem deduir que es requereix un impuls per a transformar la ciutat.

S’estan proposant nous projectes en el sector de les llibreries, nous eixos de desenvolupament de la ciutat plantejats des del sector audiovisual a les Tres Xemeneies del Besòs a proposta de Mediapro, el hub audiovisual, una intel·ligent reconversió del sector dels festivals amb les proves pilot per a realitzar grans concerts en viu amb protocols efectius que garanteixen espais lliures de covid-19, la consolidació definitiva a Barcelona del sector dels videojocs amb empreses com ENTI, noves editorials, nous centres de creació, tornar a obrir debats per activar les arts escèniques en el Paral·lel i a la muntanya de Montjuïc, que es defineix com un dels principals pulmons culturals de la ciutat, o la transformació definitiva de les galeries d’art en generadores de plataformes creatives, com ho ha aconseguit la Galeria Senda, i el projecte del districte cultural a l’Hospitalet.

Si unim totes aquestes pistes, apareix una idea recurrent que, com si fos el ritornello d’una peça musical que no para de repetir-se en el nostre cap una vegada i una altra, ens adverteix que ha arribat el moment d’aflorar totes les potencialitats dels diversos sectors per definir la Barcelona cultural com un factor determinant, també, per a la recuperació econòmica de Catalunya.

Barcelona defineix la seva modernitat des de la força del sector editorial, literari, amb les seves llibreries, i des de la força social amb els seus lectors.

Les pistes que anem trobant i interpretant al nostre voltant ens porten a preguntar-nos si no ha arribat el moment de prioritzar la cultura per, no sols mantenir la seva actual situació, sinó també per avançar en nous projectes de ciutat. El que ens hem de plantejar és deixar d’escoltar allò que proposen les iniciatives que s’estan produint a la ciutat i aprofitar-ne les energies per renovar-la.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.