LLIBRES
La noche de la verdad
Recull dels articles que Albert Camus va publicar entre 1944 i 1947 a Combat, el diari de la Resistència, on es va revelar com un líder moral i intel·lectual. Pròleg de Manuel Arias Maldonado. Debate.
Cómo evitar un desastre climático
Bill Gates proposa un pla funcional i assequible per fer front a la crisi ambiental en el context de la crisi sanitària generada per la covid-19. Plaza & Janés.
La vaga dels tramvies
L’historiador Francesc Vilanova Vila-Abadal explica la primera manifestació popular contra el franquisme, que va començar l’1 de març del 1951, motivada per l’augment abusiu del preu dels bitllets del transport públic. Rosa dels Vents.
Música i inspiració
El musicògraf Arthur M. Abell (1868-1958), violinista, periodista i crític musical, va recollir el testimoni de sis grans compositors com són Brahms, Strauss, Puccini, Humperdinck, Bruch i Grieg, a la recerca de l’impuls creador. Fragmenta Editorial.
Los relatos de Fata Morgana
Jonathan Littell, l’autor de la cèlebre Les benignes, va publicar a França quatre narracions traduïdes ara al castellà i publicades per Galaxia Gutenberg.
Marcia de Vermont
Una petita joia de l’escriptor suís Peter Stamm escrita amb la seva prosa sempre refinada. Quaderns Crema.
MOSTRES
Mart. El mirall vermell
La influència que aquell planeta ha exercit sobre l’home i que alimenta mitologies que el cinema, la televisió o la literatura han reflectit més enllà dels avenços científics. CCCB. Montalegre, 5. Del 25 de febrer a l’11 de juliol.
La mirada captiva
El centre KBr creat per la Fundació Mapfre i dedicat exclusivament al món de la fotografia porta a Barcelona un centenar de daguerreotips de la col·lecció del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de Girona. Avinguda Litoral, 20.
MÚSICA
Atesa la situació creada per la covid-19 que està modificant a última hora moltes activitats programades i per evitar donar informacions que poden resultar errònies, suggerim la visita als webs dels principals auditoris i festivals per conèixer la programació més actualitzada així com la difusió de les seves activitats en streaming.
Cum Silentio
El Cor Cererols que dirigeix Marc Díaz presenta obra inèdita del P. Anselm Ferrer (1882-1969) en el seu primer enregistrament. Inclou obres de Tomás Luis de Victoria i de Vicente Goicoechea, compositors que van inspirar el monjo montserratí. DAM.
El lament de la terra
La sequera de fa més d’una dècada va inspirar Albert Guinovart a compondre una obra que l’OBC va estrenar el 2009. La mateixa orquestra, dirigida ara per Diego Martín-Etxebarria, l’ha enregistrat. Completen el CD el seu tercer concert per a piano i orquestra, Les mans del vent, i El somni de Gaudí, inspirada en el musical que Guinovart va dedicar a l’arquitecte. Sony Classical.
PANTALLES
Small Axe
Steve McQueen, el director de Shame i Doce años de esclavitud, presenta la vida dels immigrants jamaicans al Londres dels anys 1960-80 amb cinc pel·lícules independents que revolucionen l’univers de les sèries. Movistar +
Nomadland
Lleó d’Or al Festival de Venècia, la pel·lícula de Chloé Zao, és un punyent retrat d’una dona perduda enmig de la crisi econòmica. Se la considera una mena de Las uvas de la ira del segle XXI. Estrena a les sales el 19 de febrer.
Programació Aula de cinema
Cada setmana, durant tot l’any, la Filmoteca de Catalunya proposa una reescriptura de la història del cinema a partir de pel·lícules icòniques. Aquest mes es podran veure, entre altres, Moi, un noir, de Jean Rouch; Deserto rosso, de Michelangelo Antonioni, o Terra em transe, de Glauber Rocha. Els dimecres, a les 16:30. Pl. Salvador Seguí, 1-9.