Isabel Azkarate (Sant Sebastià, 1950) és considerada la primera dona fotoperiodista d’Euskadi. Formada a finals dels 70 al Centre Internacional de Fotografia de Barcelona i a diferents institucions de Nova York, la seva tasca professional comença a la dècada dels 80, quan Azkarate esdevé fotògrafa oficial del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià mentre documenta per a la premsa escrita una societat basca marcada pel conflicte armat.

Va ser la primera i única dona –entre molts fotògrafs homes– que va reportar per al diari La Voz de Euskadi tota mena de temes i notícies entre els anys 1983 i 1985, donant mostres d’un ferm compromís amb l’ofici de periodista gràfic.

Sense prejudicis ni posicionament polític, amb una mirada sorprenentment equitativa, Azkarate reporta de manera excepcional per al diari els anomenats anys de plom al País Basc: para esment a totes les parts implicades i aconsegueix transcendir la notícia en mostrar sentiments profunds de dolor i ràbia que ens connecten amb els seus protagonistes.

Són els mateixos anys en què a Euskadi es desenvolupava un moviment de contracultura que celebrava la identitat i la llibertat d’expressió. Azkarate capta aquesta efervescència i també retrata una societat que viu el desmantellament del seu teixit industrial, amb durs conflictes socials i vagues generals, i que pateix l’avanç del consum de droga entre els joves.

A més, com a fotògrafa del festival de cinema de Donostia, Azkarate retrata artistes i estrelles, i una ciutat que celebra la seva festa del cinema internacional. De la fotògrafa són les imatges de l’última sessió de Bette Davis, diva del Hollywood clàssic, dies abans de la seva mort.

Ara, dues exposicions a Donostia han volgut reconèixer la feina i el compromís amb el periodisme i l’art d’Isabel Azkarate: una retrospectiva dels seus 40 anys de professió que es pot visitar fins al 25 de febrer a la Sala Artegunea de Kutxa Fundazioa a la Tabakalera; i la mostra «Arte i Parte», al Museo San Telmo, amb instantànies on el públic reacciona davant de diferents obres artístiques i retrats d’artistes bascos als seus estudis.

Oferim una molt petita però significativa mostra dels reportatges gràfics que aquesta pionera del fotoperiodisme en femení va realitzar al País Basc dels anys 80.