Les mentides són consubstancials a l’ésser humà. Sigui per protegir-nos a nosaltres o a tercers, sigui per aconseguir un benefici o prevenir un perjudici, sigui per vici o per necessitat, siguin innocentment blanques o maliciosament negres, sigui per exageració o per menysteniment, ningú no s’escapa de la falsedat. Quin millor exemple de la seva centralitat que, quan en ser interrogat sobre el procés, un dels seus líders a l’ombra el definís com «una mentida fecunda»?

Justament la mentida podria ser un dels fils vermells per relligar algunes obres interessants aparegudes recentment a la veïna Itàlia. Dins d’aquesta fèrtil tongada, paga la pena recuperar el llibre del periodista Mario Calabresi (Milà, 1970) Salir de la noche (Libros del Asteroide, 2023 –tot i que publicat originalment el 2007– i traduït per Carlos Gumpert). Com deixa clar des del subtítol l’exdirector de La Stampa i la Repubblica, es tracta de la reconstrucció de la Historia de mi família y de otras víctimas del terrorismo, però no només. Com explicava al número d’estiu d’aquesta mateixa revista Jaume Bellmunt, «a partir de l’assassinat del seu pare, el comissari Luigi Calabresi, explora les profundes cicatrius que el terrorisme deixa en la societat» i, per extensió, les mentides fruit dels silencis, els malentesos, la política (en el pitjor sentit) i la mala fe.

Tot comença amb la mort el 15 de desembre de 1969, en estranyes circumstàncies i quan estava sota custòdia policial, de l’antic partisà i activista anarquista Giuseppe Pinelli (Milà, 1928-1969). Enmig de la tensió dels anomenats anni di piombo, de seguida es va acusar la policia d’assassinat i es va assenyalar el comissari Calabresi com a responsable directe. Com no llegir amb escepticisme els resultats de la inicial investigació oficial que exonerava els funcionaris públics i assenyalava la hipòtesi d’un desmai del detingut que li hauria fet perdre l’equilibri i precipitar-se per una finestra? Com creure’s que el principal imputat no era ni tan sols a la sala i mantenia una prèvia relació cordial amb Pinelli?

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament.