Emilia Pardo Bazán, dona excepcional, intel·lectual sagaç i cosmopolita, narradora imprescindible del cànon del gran realisme europeu vuitcentista, crítica i historiadora de la literatura (l’espanyola i la francesa), viatgera, periodista i traductora (La esclavitud de la mujer, de Stuart Mill, per exemple) va tenir contactes importants amb les lletres i la cultura catalanes, i va gaudir de dues estades a Barcelona (el 1888 i el 1895) de les quals ens en va llegar impressions molt acurades, que completen el perfil summament sintètic que Galdós, com a corresponsal de La Prensa de Buenos Aires (25-4-1887), ens va oferir de la que seria la seva amant després d’assistir a les seves conferències sobre «La revolució i la novel·la russa» a l’Ateneu de Madrid: «Reside habitualmente en La Coruña, su patria, tiene una rica biblioteca, estudia y trabaja sin cesar, pasa en París todos los años una larga temporada, y en Madrid otra más corta».

PUBLICITAT
Renfe / Viaja como piensas

Amb data de 2 de maig de 1888 i des del madrileny Hotel Victoria, doña Emilia envia una carta al seu amic Narcís Oller on li avança que, encara que no sigui la millor època, està disposada a visitar Barcelona durant la segona quinzena del mes amb motiu de l’Exposició Universal. Coneixedora de la dificultat de trobar allotjament, si bé suposa «que los catalanes industriosos habrán previsto el caso y no faltarán fondas», l’escriptora gallega li prega que li busqui habitació («con pocas escaleras») i li confirmi immediatament la possibilitat d’emprendre el viatge.

Doña Emilia arriba a Barcelona el 20 de maig en el mateix tren en què –per una setmana escassa– també viatja Galdós, amb qui ja sosté una relació sentimental íntima i secreta. Narcís Oller es converteix en el chevalier servant de la novel·lista, tal com ho comunica al seu gran amic i excel·lent crític literari, Felipe Benicio Navarro, qui, davant la minúcia epistolar que li ha fet saber discretament Oller (la Pardo Bazán anava vestida de blanc), li contesta que «me pareció la mayor hipérbole que de su caletre ha salido (lo de ir de blanco)».

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.