Una nova dreta extrema, en bona part construïda a partir de nostàlgia franquista, però empeltada de la modernitat nacionalpopulista i trumpista, acaba d’entrar amb força al parlament regional d’Andalusia. Els qui es vantaven de la seva absència, com els qui la notaven a faltar, a vegades fins a convocar-la, ja han quedat desmentits. La democràcia espanyola no és excepcional i es veu rosegada pels mateixos mals que pateixen gairebé totes les democràcies del nostre entorn.

En el nostre cas, la irrupció d’aquesta nova força a Andalusia, amb la premonició que significa de cara a la seva entrada al parlament espanyol i als parlaments autonòmics, també al català, significa abans que res una pertorbació en la geometria parlamentària amb importants conseqüències immediates pel que fa a l’estabilitat política i a la capacitat dels governs. El resultat de les eleccions, tot i el fracàs que significa per al socialisme andalús dirigit per Susana Díaz, castiga primer de tot al govern de Pedro Sánchez, subratlla la seva debilitat parlamentària i estimula la demanda d’eleccions anticipades immediates, sobretot per part de Ciutadans, el partit en ascens amb més possibilitats d’enlairar-se a partir de l’impuls andalús.

PUBLICITAT
Renfe / Viaja como piensas

La força d’un bloc conservador fortament motivat per l’agenda antiindependentista i per la radicalitat de Vox emet un doble missatge de cara a Catalunya. D’una part, escenifica electoralment la reacció a la tardor secessionista del 2017 i al manteniment de la tensió i dels objectius independentistes per part del govern català presidit per Quim Torra i pel Consell de la República de l’exili brussel·lenc de Carles Puigdemont. De l’altra, acompleix retrospectivament la profecia independentista de la regressió autonomista i democràtica de caire franquista enfront de la qual es va organitzar el procés independentista. El fantasma de l’Espanya fosca i antiga, reaccionària i anticatalana, llargament evocat i convocat, ja ha començat finalment a dibuixar-se al damunt de l’escenari polític.

Aquest és el moment més delicat per a una formació com Ciutadans, embrancada en una doble competència, la personal de Rivera amb Casado per la primogenitura de la dreta a l’hora de substituir Sánchez, arribi quan arribi l’oportunitat, i pel control de l’agenda política, qüestió en la qual el competidor no és el PP sinó Vox. El declivi del PP, tot i la seva condició de partit més votat de la dreta, afegit a la llosa de la corrupció i a la deriva extremista adoptada per la nova direcció, fan poc versemblant el projecte de reunificació conservadora implícit en la proposta d’un tripartit eufemísticament anomenat de centredreta. Al cap i a la fi, Vox és una deriva organitzativa del PP, construïda des de l’aznarisme com a resposta a l’immobilisme i a la moderació de Mariano Rajoy.

Té tota la raó Manuel Valls quan demana un «cordó sanitari» que separi els partits demòcrates de Vox, en la mateixa línia del tractament que ha rebut el lepenisme a França, tant en la seva forma arcaica de Front National com en l’actual de Rassemblement National. Amb més fonament quan també ho han demanat Guy Verhofstadt, líder del grup liberal al Parlament Europeu, o el diari Le Monde en un contundent editorial sobre les eleccions andaluses. El programa de Vox és fora de la Constitució espanyola, de la idea d’integració europea i dels valors i formes de la democràcia liberal, al mateix títol que hi és la CUP, una organització mereixedora del mateix tipus d’actitud per part dels partits democràtics. No és el mateix cas el dels partits independentistes majoritaris que en el seu moment, i equivocadament, van allunyar-se o sentir-se expulsats de la centralitat constitucional, i als quals cal obrir de nou camins per tal de que tornin a incorporar-se al diàleg polític primer i després al joc liberal de la multilateralitat constitucional espanyola, un viatge en el què Vox vocacionalment no hi vol ser ni mai hi serà.

En una situació encara més difícil es troba el propi govern socialista, amb una base parlamentària tan minsa, assetjat des de la dreta i mancat de suports suficients des de l’esquerra i l’independentisme. La temptació catastrofista d’afavorir la implosió del sistema polític, encara que sigui per la cavalcada ultradretana, a l’espera de treure’n una oportunitat fructífera, pot semblar massa forta per a l’esperit aventurer que ha anat niant dins el rupturisme català. Tot i que sigui molt el que pot començar a entrar en risc, des de l’autogovern català fins a la integració europea, és difícil esperar que el conjunt de l’independentisme abandoni el camí de la irresponsabilitat i es decideixi finalment per governar i pactar.

La celebració del judici contra els dirigents de la secessió no pot ser l’excusa esgrimida quan comença a ser explícit tot el que està en risc. És ben clar el que cal perquè els vots de Vox siguin irrellevants i no esdevinguin llavor per futures eleccions, incloses les catalanes. L’única sortida catalana honorable i a l’alçada del llegat històric del catalanisme és el suport als pressupostos de l’Estat que permeti a Pedro Sánchez aturar l’ofensiva de la dreta extrema i seguir amb la política de diàleg i de desinflamació, incorporant el màxim de forces polítiques a la conversa ja oberta sobre la ben necessària reforma constitucional.

PUBLICITAT
Correos Market

En res contribueixen al clima necessari per a aquesta sortida les mesures extremes adoptades individualment per alguns presos, tot i que mereixen tot el respecte i consideració, en un esforç explícit per no perdre el focus dels mitjans i el control de l’agenda política. Només en un clima d’una certa recuperació del diàleg cívic es podrà passar el mal tràngol del judici i d’unes sentències que, cas de ser condemnatòries, necessàriament han d’acabar sent corregides per mesures de gràcia amb un ampli suport de les majories catalanes i espanyoles. Qui no afavoreixi la rectificació urgent que barri el pas a la ultradreta cometrà una irresponsabilitat molt greu, una de nova, que pesarà greument sobre les espatlles dels actuals dirigents del procés.