Juan Manuel (Juanma) Moreno Bonilla és un andalús nascut a Catalunya (Barcelona, 1970), on els seus pares havien emigrat. Tres mesos després del seu naixement, però, la família va tornar a Màlaga, on, després dels estudis primaris i secundaris, Moreno va començar dues carreres, Psicologia i Magisteri, però no en va acabar cap. Més endavant va obtenir un grau en Protocol i Organització d’Esdeveniments a la Universitat Camilo José Cela i diversos màsters en direcció i administració d’empreses i lideratge. La seva vocació, però, era la política, i s’hi va dedicar des de molt jove. 

Moreno és net de jornalers. El seu avi matern, socialista, ho era, mentre que el seu avi patern, conservador, contractava jornalers. Amb una família en part d’esquerres, va estranyar la seva afiliació tan primerenca al PP, al qual va ingressar als 19 anys. El 1993 va presidir les Noves Generacions (joventuts del PP) de Màlaga i el 1995, amb 25 anys, va ser elegit regidor de l’Ajuntament malagueny. Un any després ja era president de Noves Generacions d’Andalusia i, el 1997, diputat autonòmic per Màlaga a més de presidir Noves Generacions de tot Espanya. Diputat al Congrés durant quatre legislatures, Mariano Rajoy el va nomenar el 2011 secretari d’Estat de Serveis Socials i Igualtat i el 2014 el va designar president del PP d’Andalusia. 

Candidat a la presidència de la Junta el 2015, va ser derrotat àmpliament per la socialista Susana Díaz amb un dels pitjors resultats del PP a la història (33 diputats, 17 menys que els obtinguts tres anys abans per Javier Arenas). El 2018 encara va treure menys escons (26), però l’aliança amb Ciutadans i el suport de Vox li van donar la presidència desbancant el PSOE, que havia guanyat les eleccions, i acabant així amb 36 anys ininterromputs de socialisme. Per ser investit va haver d’acceptar part del discurs de Vox, com la substitució de la llei de memòria històrica per una de «concòrdia», la creació d’una conselleria de Família i garantir l’educació segregada, però no la petició més polèmica com era la derogació de la llei de violència de gènere. 

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament.