La primera càmera de Ginés Cuesta (1945-2023) va ser una Werlisa de baquelita, una màquina molt simple amb la qual va sortir al carrer amb 17 anys a retratar el seu entorn: les Vivendes del Governador, situades a l’actual barri de Verdun, al districte de Nou Barris de Barcelona.

Des d’aquest primer moment, els carrers i la fotografia queden lligats a la biografia d’un artista que havia deixat els estudis als 10 anys per a treballar, primer en una carboneria del carrer Joaquim Costa i, més tard, com a repartidor en una botiga de queviures de la Gran Via.

El jove Ginés es va educar als carrers per les circumstàncies en què vivia: un pis de 20 metres quadrats que l’empeny a sortir, a relacionar-se. Així, al barri o de camí cap a la feina, aprèn a mirar: «La bellesa l’has de buscar i veus la bellesa de les geometries, de la llum, dels cossos que es deixen retratar, que juguen a les cartes, o prenen una cervesa», explica Ginés Cuesta a la historiadora i curadora d’exposicions Isabel Segura en el llibre La Barcelona fotografiada que recull les fotografies que veureu en aquest àlbum i moltíssimes més, que es conserven dipositades a l’Arxiu Històric de les Roquetes – Nou Barris.

El llibre, editat recentment per l’Ajuntament de Barcelona, havia de ser una obra de reconeixement de la fotografia de Ginés Cuesta, però, malauradament, s’ha convertit en un llibre pòstum que treu de l’anonimat un artista que va saber veure la bellesa dels carrers de la ciutat i de la seva gent; dels blocs prefabricats de l’extraradi i de les persones que els habiten sense buscar el drama.

Tot i que va poder estudiar fotografia a l’EMAV i treballar per a algunes editorials fent fotografies per a llibres de text, Ginés va haver de guanyar-se la vida amb altres oficis i ocupar amb la fotografia, la seva passió, les tardes i els dies festius. Ell es declara fotògraf de carrer: l’espai que deambula i capta amb la seva càmera en milers de negatius que acabarà donant a l’arxiu del seu barri i que són història visual de Barcelona.

Fotografies cedides per l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris.