Fotografies de Jordi Pol, Arxiu Fotogràfic de Barcelona

És indiferent quan s’hagi nascut. Si hi ha una idea àmpliament estesa en l’imaginari col·lectiu barceloní, aquesta és que els Jocs Olímpics del 92 van suposar un abans i un després per a la ciutat.

Al marge de judicis, comparacions i altres idees al respecte, que deixarem per a un altre moment, les imatges que es conserven de la Barcelona preolímpica són una mostra ineludible del canvi.

Jordi Pol, fotògraf dedicat a la publicitat que no renuncià a capturar la quotidianitat del seu entorn, és un dels màxims exponents a l’hora de plasmar en imatges l’essència ja pretèrita de la ciutat. Als carrers de la capital catalana va aprendre a fer fotografies, i de manera autodidàctica va adquirir un estil propi que identificava amb una mirada intel·ligent i atenta tots els matisos d’uns carrers autèntics, caòtics, amb molta energia vital.

Fins al 14 de maig de 2023, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona acull l’exposició «Jordi Pol. Entre la multitud», en què es poden descobrir 120 imatges del fotògraf, escollides entre el seu fons, que ell mateix va donar a l’Arxiu l’any 2019, un fons format per 30.000 negatius i altres elements fotogràfics realitzats per ell mateix. En aquest dossier hi trobareu una breu selecció de la seva obra, mostra de la Barcelona en blanc i negre que Pol va conèixer, que va entendre i immortalitzar.

Encara sense Jocs Olímpics, en el declivi de la dictadura o en plena Transició, hi trobem la Rambla plena de bars, restaurants i cafès l’origen dels quals era anterior a la Guerra Civil. També en són protagonistes els ocells, com a reclam lúdic o comercial, o la transformació d’un litoral castigat prematurament per la contaminació, mostres d’un paisatge urbà que ens és ara força aliè. Menció especial mereixen les corbates i els gestos impacients a la Borsa de Barcelona. O, per si encara dubteu de les diferències entre aquella ciutat i l’actual, feu zoom (o acosteu-vos a la revista) i fixeu-vos en les portades de les revistes i llibres del quiosc.

En temps de campanya política permanent, ens preguntem contínuament quina serà la Barcelona del futur. Jordi Pol ens mostra la del passat, sense filtres, biaixos ni floritures. Amb llums i ombres. En blanc i negre.