El dret a votar és la primera batalla guanyada plenament a Occident d’una guerra constant, la del reconeixement dels drets de les dones, que té actualment dues cites feministes fixades en els calendaris d’arreu del món: la celebració del Dia Internacional de les Dones –el 8 de març– i la del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les Dones –el 25 de novembre.

De fet, la lluita pel sufragi femení, protagonista d’aquest àlbum, és un dels antecedents principals de la celebració del 8 de març.

Una batalla que va durar un segle: de 1848, sovint marcat com l’any en què va néixer el moviment sufragista amb la Declaració de Sentiments de Seneca Falls als Estats Units, fins al 1948, quan les Nacions Unides van reconèixer el dret a votar de les dones.

A Espanya, va ser l’1 d’octubre de 1931 quan el sufragi femení va ser aprovat, per 161 vots a favor i 121 en contra, gràcies a l’esforç de les feministes i del paper destacat de la diputada Clara Campoamor, que va defensar el sufragi femení en els debats parlamentaris.

Avui, amb drets consolidats i amb una part del camí que van iniciar aquelles dones del segle XIX recorregut, se segueix avançant. Incomprensiblement a poc a poc. Per això cada mes de març es continua reivindicant el paper de la dona en tots els àmbits de la vida i exigint els mateixos drets i llibertats que l’altra meitat de la població. Hi ha molta feina feta, però en queda molta per fer.