A l’índex d’un llibre anterior de Neus Canyelles (Palma, 1966), Mai no sé què fer fora de casa (Proa, 2014), no s’hi trobava cap conte titulat convencionalment, sinó un llistat de contes d’uns altres autors –Txèkhov, Zweig, Capote, Ginzburg–, talment com si fos un recull antològic o com si s’anunciés l’anàlisi de cada text. No era així, però tampoc el contrari: l’autora feia el que normalment s’amaga o no s’explicita gaire, insinuar que alguns escriptors no volen tant escriure amb originalitat com reescriure a la seva manera els relats que més estimen. Al cap i a la fi, Borges ja va avisar que no hi ha cap llibre que estigui incomunicat, que entre tots es parlen i formen un eix d’innombrables relacions. I de la mateixa manera que cada escriptor va configurant la seva pròpia genealogia literària, també pot ser que cada lector pugui crear el seu museu de vivències eternes gràcies a les semblances que troba entre els textos llegits i els instants més remarcables de la seva experiència particular.

Era el punt de partida de Mai no sé què fer fora de casa: la narradora i protagonista sense nom dels setze contes recordava setze experiències personals que la remetien a setze moments de la literatura universal. No és gens estrany: la literatura pot assemblar-se a la vida, o la vida a la literatura, perquè en el centre de totes dues hi sol haver el problema de les relacions amb els altres. Neus Canyelles, però, no recreava irònicament ni un sol dels textos a partir dels quals elaborava els seus contes, tampoc no els parodiava ni pretenia homenatjar l’estil o el to d’autors tan dissímils i tan poc conciliables com Nabokov i Bukowski, per exemple, o com Raymond Carver i Hans Christian Andersen: l’homenatge es limitava a adaptar la situació argumental a les anècdotes viscudes per la protagonista, una dona separada, col·laboradora d’un diari de les Balears, i que compartia pis amb les dues filles i una gossa.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.