Des de finals dels anys 90 fins al 2017, una epidèmia de sobredosis d’opioides ha posat fi a la vida de més de quatre-cents mil nord-americans, molts d’ells addictes a OxyContin, un medicament similar a la morfina, de prescripció legal, comercialitzat per la farmacèutica Purdue Pharma. Més víctimes americanes que a les guerres de Corea i el Vietnam juntes. A l’octubre del 2017 l’administració Trump va declarar l’emergència sanitària i avançava plans per a enfrontar-s’hi durant el bienni 2018-19 amb un pressupost de sis mil milions de dòlars (!).

La història sobre com l’OxyContin ha produït milions d’addictes i milers de morts aparagué als mitjans gràcies al meticulós treball de recerca periodística de Patrick Radden Keefe, del New Yorker, publicat a l’octubre del 2017. Keefe va construir el seu informe al voltant de la família Sackler, propietària de Pharma Purdue, una de les famílies més riques dels Estats Units, força coneguda per les seves donacions filantròpiques. Es calcula que OxyContin els hauria proporcionat ingressos per sobre dels trenta-cinc mil milions de dòlars. En aquest article tractarem més aviat els aspectes mèdics i jurídics d’aquesta peculiar tragèdia sanitària que no ens parla només d’una malifeta corporativa sinó del complex entorn social que l’ha fet possible.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.