Malauradament força desconegut, el llegat de la fotoperiodista Joana Biarnés és d’una magnitud extraordinària. Pionera en un món dominat per homes, Biarnés, nascuda l’any 1935, es va iniciar en la fotografia ajudant el seu pare a cobrir esdeveniments esportius durant els caps de setmana al Vallès.
De mica en mica, la captació d’instants amb la càmera es va convertir en la seva passió i, plantant cara a diferents adversitats que se li plantejaven en l’època a una noia que volgués treballar en una feina majoritàriament masculina, va saber fer-se un lloc en el món del fotoperiodisme. Quan encara treballava amb el seu pare, l’àrbitre d’un partit de futbol a Sabadell va voler fer-la fora del camp per ser una dona. No tenia cap referent femení en la seva època i es va obrir camí amb perseverança, decisió i un talent aclaparador.
Totes les fotografies de l’àlbum són de Joana Biarnés i estan gestionades per la Fundació Photographic Social Vision.
De la seva carrera, l’episodi més comentat segurament és el de la sessió fotogràfica amb els Beatles: ella mateixa explicava en diferents entrevistes que, quan el grup britànic va visitar Espanya l’any 1965, va voler tenir les imatges que cap altre fotògraf hagués aconseguit, i va amagar-se, primer, al lavabo de l’avió on viatjaven els músics per fotografiar-los, però en ser descoberta i expulsada va decidir accedir sense permís a l’habitació de l’hotel on estaven els músics per fer-los algunes fotografies en un ambient distès. Tot i això, no és aquesta l’única anècdota o imatge cèlebre que conté la seva trajectòria: Biarnés va fotografiar Orson Welles, Joan Manuel Serrat, Salvador Dalí, Massiel, Raphael, Lola Flores, Marisol o Carmen Sevilla, algunes imatges dels quals oferim en el present àlbum.
Joana Biarnés conjecturava que, si les seves fotos eren diferents de les dels seus companys homes, podia ser per la sensibilitat femenina a l’hora de mirar l’entorn i capturar-ne l’essència. Les imatges que us presentem en aquest àlbum són una bona mostra d’aquesta sensibilitat, obra d’una fotoperiodista que va obrir el camí a generacions de futures professionals i que, quan va considerar que la professió quedava desvirtuada per l’auge de la premsa rosa i dinàmiques poc professionals, va decidir retirar-se i muntar un restaurant a l’illa d’Eivissa fins a la seva jubilació. Biarnés va morir l’any 2018, uns anys després que es comencés a retre el degut homenatge a la seva obra –havia rebut la Creu de Sant Jordi l’any 2014–, per al reconeixement pòstum de la qual la Fundació Photographic Social Vision duu a terme una àmplia tasca que inclou l’organització d’exposicions, celebració de premis, convocatòria de beques i moltes altres activitats.
La Fundació Photographic Social Vision gestiona l’arxiu fotogràfic d’Oriol Maspons, Leopoldo Pomés i de Joana Biarnés, fotoperiodista pionera a qui dediquem aquest àlbum. La seva tasca inclou l’organització d’exposicions com la Divino POP, amb fotografies de Biarnés, Maspons i Pomés, que es podrà veure al Festival Purple Weekend de León entre els dies 1 de desembre de 2022 i 9 de febrer de 2023, o la convocatòria de la beca de fotoperiodisme Joana Biarnés, dirigida a joves fotoperiodistes i dotada amb 8.000 euros, oberta a partir del 12 de setembre en la seva quarta edició.