Aquest dossier és un conjunt complex que descansa sobre la conferència que Manuel de Solà-Morales va pronunciar al Saló de Cent ara fa tretze anys i que es reprodueix en tota la seva integritat. El recull d’articles complementaris conté contribucions d’Oriol Clos, Ramon García-Bragado i Josep Antoni Acebillo.

Rigidesa i flexibilitat és l’equilibri que Solà-Morales va destacar com a paradigma d’un Eixample que ha passat de ser l’obra indiscutida de Cerdà a configurar l’escenari d’una confrontació urbanística i política.

L’arquitecte Oriol Clos, expert en l’obra de Solà-Morales, apunta una posició d’un cert pessimisme quan diu que «ni la visió complexa i polièdrica de l’Eixample ni les consideracions sobre la nova escala, metropolitana, de Barcelona han fet forat» i lamenta que «l’esperit del Saló de Cent, lloc de trobada i d’intercanvi, de diàleg i de respecte, no ha resistit la immediatesa i la frivolitat de l’actuació pública».

L’article de Ramon García-Bragado, jurista i expert en urbanisme, té un plantejament molt crític sobre alguns aspectes de la tramitació de les obres dels eixos verds com, en particular, la seva aprovació com a simples obres ordinàries, una via amb la qual creu que s’ha volgut evitar la modificació del planejament urbanístic i els requisits que hauria comportat. De fet, García-Bragado augura probables problemes litigiosos derivats de la manera com s’ha concretat l’acció pública municipal d’intervenció a l’Eixample.

Josep Antoni Acebillo, que va ser coordinador de projectes urbans en el llançament del nou urbanisme de l’Ajuntament que dirigia Pasqual Maragall, destaca el paper de l’Eixample tant per la seva determinació del paisatge de la Barcelona moderna com per la centralitat econòmica i la funcionalitat que són característiques del districte. I apunta una suggestiva proposta alternativa sobre la contribució que l’Eixample podria fer a la sostenibilitat ambiental de la ciutat.

S’escau de remarcar, d’altra banda, que aquest número de política&prosa, integra, fora del dossier, una altra contribució sobre Barcelona que és un article memorial de Joan Clos que glossa la trajectòria de Pilar Solans, recentment traspassada, en la direcció de les finances de l’Ajuntament de Barcelona.