LLIBRES

Obra completa

La del lúcid periodista Manuel Chaves Nogales (1897 – 1944), una veu incòmoda en una Espanya dividida, amb pròlegs d’Antonio Muñoz Molina i Andrés Trapiello. Estoig amb cinc volums. Libros del Asteroide.

Gambito de dama

Si us ha agradat la sèrie Gambito de Dama, Alfaguara publicarà el 21 de gener la novel·la del mateix nom en la qual es basa, escrita per Walter Tevis. Si no podeu esperar, ja està disponible en format e-book.

Catalanes en la Historia de España

Balmes, Pi i Margall, Prim, Víctor Balaguer, Laureano Figuerola, Francesc Cambó, Josep Pla, Demetrio Carceller o, abans d’ells, Estefania de Requesens i Bonaventura Güell i Trelles, són alguns dels catalans que van ser determinants en la història d’Espanya i de Catalunya. Edició de Ricardo García Cárcel i María Ángeles Pérez Samper. Ariel.

Las hermanas Soong

Jung Chang fa el recorregut personal de tres dones que defineix i explica la història de la Xina del segle XX. Una germana va formar part del govern comunista de Mao Zedong, una altra es va casar amb el líder nacionalista Chiang Kai-shek, i la tercera es va fer rica a base de corrupcions. Taurus.

Uns germans inesperats / Nuestros inesperados hermanos

Aquests són de ficció. Amin Maalouf construeix una distopia de la nostra societat a partir del moment en què s’avarien tots els mitjans de comunicació. Alianza.

CurArte

Tino Soriano s’ha passat quaranta anys fotografiant la sanitat espanyola. Ara PhotoClub recull en un llibre les seves imatges més destacades que, en temps de pandèmia, ajuden a entendre d’on venim.

PANTALLES

Mandíbulas

La darrera pel·lícula de Quentin Dupieux, un dels cineastes francesos més extravagants, però també més originals. Una espècie de Beckett rural en forma de comèdia absurda on the road. A les sales el 8 de gener.

Servant

Segona temporada d’una sèrie inquietant i pertorbadora, produïda per M. Night Shyamalan (El sexto sentido, El incidente, Múltiple), que ofereix nous al·licients. Estrena el 15 de gener a Apple TV.

MÚSICA

Atesa la situació creada per la covid-19 que està modificant a última hora moltes activitats programades i per evitar donar informacions que poden resultar errònies, suggerim la visita als webs dels principals auditoris i festivals per conèixer la programació més actualitzada així com la difusió de les seves activitats en streaming.

  1. L’Auditori
  2. Palau de la Música
  3. Gran Teatre del Liceu
  4. Orquestra Simfònica Camera Musicae
  5. Cicle d’Orgue

Aventures de la nota La

Àlbum de Joan Miquel Oliver, un dels membres del desaparegut grup mallorquí Antònia Font, en què experimenta amb el dodecatonisme per compondre el seu pop acústic i electrònic. En CD i vinil, amb il·lustracions d’Albert Pinya. Produccions Blau.

La Chapelle Royale

Els amants de la música antiga francesa tenen tota la història de la Chapelle Royale de Versalles recollida en un programa interactiu de sis episodis amb una pàgina web per a cadascun i més de 50 pistes musicals. Produït pel Centre de música barroca de Versalles, el castell de Versalles i France Musique. En francès i anglès. https://expodcast.cmbv.fr/fr

MOSTRES

Vampirs: l’evolució del mite

Les diferents representacions del vampirisme, sobretot al cinema, però també a diferents pràctiques artístiques. CaixaForum Barcelona. Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8. Fins al 31 de gener.

Emergència! Dissenys contra la COVID-19

Selecció de les múltiples iniciatives que des del món del disseny han donat una resposta ràpida a les necessitats urgents de la crisi sanitària i social com els respiradors que va produir la Seat. Museu del Disseny de Barcelona. Plaça de les Glòries Catalanes, 37-38. Fins al 10 de gener.

Diàlegs intrusos. Tot és present

El MNAC, en col·laboració amb la Fundació Suñol, presenta una reflexió sobre la postguerra i la segona avantguarda que representa una ampliació lògica de la cronologia del museu així com l’aparició d’una sèrie d’obres que posa en qüestió les maneres de mirar i la mateixa concepció de l’obra d’art. MNAC. Palau Nacional, Parc de Montjuïc. Fins al 7 de novembre.