POLÍTICA

Cursa electoral als EUA

La covid-19 ha alterat la campanya. La Convenció Nacional Demòcrata que s’havia de fer entre el 13 i el 16 de juliol a Milwaukee (Wisconsin), s’ha ajornat al 17-20 d’agost. La Convenció Nacional Republicana manté la seva convocatòria del 24 al 27 d’agost a Charlotte (Carolina del Nord).

LLIBRES

Tot Joseph Roth

L’obra de l’autor que amb les seves novel·les va descriure les acaballes de l’imperi austrohongarès i també l’ascens del nazisme, ha passat al domini públic i s’han fet ja noves traduccions al castellà de La marcha Radetzky (Alba i Acantilado), Años de hotel (Acantilado), La cripta de los capuchinos (Cátedra), La leyenda del santo bebedor i Job (Alianza). En català s’acaben de publicar Històries d’exili (Panini) i L’Anticrist (Adesiara).

Protagonista, la covid-19

La pandèmia ja té una bona colla de llibres vista des de diferents angles. Pandemia / Pandèmia (Anagrama, en català i castellà), de Slavoj Žižek, i Pandemocracia (Galaxia Gutenberg), de Daniel Innerarity, han sigut els més matiners. El primer creu que no hi haurà cap retorn a la normalitat, mentre que el segon considera que cada vegada les lliçons del passat serveixen menys.

Altres epidèmies

A El jinete pálido la periodista científica Laura Spinney explica com la grip espanyola de 1918 (de 50 a 100 milions de morts) va canviar el curs de la Primera Guerra Mundial i va facilitar la sanitat universal, l’afició per l’aire pur i l’esport. Crítica. A El mapa fantasma Steven Johnson aborda la plaga de còlera en el Londres victorià de 1854 i com va transformar les ciutats. Capitan Swing.

Principi de realitat

Jordi Muñoz fa una proposta per a l’endemà del procés des del sobiranisme, sense fanatisme i amb autocrítica, que pot establir un debat civilitzat necessari. Els llibres de l’Avenç.

MÚSICA

Els 450 anys de la Staatskapelle de Berlín

La gran orquestra berlinesa que ara dirigeix Daniel Barenboim celebra els seus quatre segles i mig d’història amb un estoig de 15 CD que aplega una col·lecció d’enregistraments històrics amb les batutes de Richard Strauss, Leo Blech, Otto Klemperer, Erich Kleiber, Herbert von Karajan o Wilhelm Furtwängler entre molts altres. Deutsche Gramophon.

Esclat d’amor

La soprano Júlia Farrés-Llongueras, el tenor David Alegret i el pianista Daniel Blanch han enregistrat 22 cançons per a veu i piano del compositor Joan Manén (1883-1971), sobre poemes en català i en alemany. Es tracta del primer enregistrament mundial de les seves cançons. Edita La mà de guido.

PANTALLES

The Eddy

Damien Chazelle (La La Land i Whiplash) és el productor executiu d’aquesta sèrie (en va dirigir els dos primers episodis) que passa en un club de jazz força desgavellat de París que porten un novaiorquès i un francès. Una sèrie diferent, no insulta l’intel·lecte de l’espectador i la música és estupenda. A Netflix.

Un viaje personal por el cine americano con Martin Scorsese

Casi quatre hores inoblidables, en què el director passa revista als clàssics de Hollywood en un relat tant rigorós com amè realitzat el 1995. A Filmin.

Exhibition i Unrelated

Dues pel·lícules de Joanna Hogg, la directora que va aconseguir notorietat el 2019 amb la seva darrera pel·lícula, Souvenir, que es va presentar entre altres als festivals de Berlín i Sevilla. Una de les millors cineastes de l’actualitat. A Filmin.