LLIBRES

Els fundadors

Raül Garrigasait explica la creació el 1922 de la Fundació Bernat Metge que va publicar la Col·lecció Bernat Metge de clàssics grecs i llatins, i ho fa a través de tres personatges que la van fer possible, Francesc Cambó, Joan Estelrich i Carles Riba. Ara Llibres. En paper i digital.

Tot Salinger en ‘ebook’

Alianza Editorial publica totes les obres de J. D. Salinger, l’autor de la cèlebre novel·la El vigilant en el camp de sègol, per primera vegada en format digital en traduccions al castellà de Carmen Criado.

La música como hogar: una fuerza humanizadora

Una reflexió de la filòsofa belga-polonesa Alicja Gescinska sobre el poder que pot exercir la música sobre les persones i sobre la societat. Publicat per Siruela en paper i digital.

KM 123

Publicada poc després de la seva mort, aquesta novel·la d’Andrea Camilleri sense el comissario Montalbano, és un thriller entretingut, ple de diàlegs molt teatrals. En català a Edicions 62, i en castellà a Destino.

MÚSICA

Initiation to the Shadow

La pianista Sira Hernández treu el seu vuitè enregistrament que és, però, el primer en què presenta creacions pròpies. Una de les quals, Don’t forget about that, és un homenatge a l’escriptor italià Primo Levi que va estar a Auschwitz. Naxos.

Super lamentationes

Carles Magraner i la Capella de Ministrers que dirigeix presenten les sis Lamentationes de Cristóbal de Morales, el gran compositor del segle d’or espanyol. CDM.

Must the devil have all the good tunes?

L’obra de John Adams és interpretada per l’orquestra Los Angeles Philharmonic que dirigeix Gustavo Dudamel amb Yuja Wang al piano. Publicada ara per Deutsche Gramopohon en audio digital, el 21 d’agost s’editarà en LP i també se’n publicarà un àlbum visual en streaming.

MOSTRES

Badia i Margarit, 100 anys

La crisi del coronavirus ha impedit la celebració del centenari del naixement d’Antoni M. Badia i Margarit, lingüista i rector de la UB que ha recuperat virtualment l’exposició que es va fer el 2007-2008.

Els orígens del Museu

El Museu Picasso de Barcelona presenta una interfície
que narra els orígens del centre inaugurat el 9 de març de 1963, amb una nodrida combinació de textos i documents. http://museupicassobcn.org/origens/.

Experimenta Egipte des de casa

El coronavirus ha fet ajornar al 2021 la inauguració del Gran Museu Egipci, però el Ministeri de Turisme i Antiguitats d’Egipte organitza visites virtuals a diferents
llocs del seu patrimoni, algunes en 3D, que es poden veure al seu web o al de l’American Research Centre of Egypt. https://egymonuments.gov.eg/en/news i https://www.arce.org/tomb-menna.

PANTALLES

La flor

De Mariano Llinás. No és una sèrie i és més que una pel·lícula. Gairebé 14 hores d’històries que són una de les grans fites del cinema recent. A El Pampero Cine.

El oficial y el espía

El cas Dreyfuss portat al cinema per Roman Polanski. Una pel·lícula que a poc a poc es va convertint en un thriller apassionant, dels millors realitzats pel director. A Filmin.

La chaqueta de piel de ciervo

Una faula surrealista de Quentin Dupieux sobre la soledat i la identitat. Gran interpretació de Jean Dujardin. A Movistar+.

Better Things

Quarta temporada de la divertida sèrie de Pamela Adlon sobre una actriu i la seva convivència amb tres filles adolescents. HBO.