El filòsof Edgar Morin adverteix que «avui dia, la batalla es lliura en el terreny de la ment» i observa que «la Terra s’ha convertit en una nau espacial». Si unim les dues cites, si gosem relacionar-les, obtenim la imatge d’un planeta sumit en la tirania del tecnològic, fins al punt d’haver aconseguit fer de la terra un «planeta intel·ligent», un planeta nau espacial.

La Terra que girava despreocupada en el buit de l’univers, ara es dirigeix a la meta de convertir-se en una nau espacial fusionant la vida biològica i la vida robòtica. Avui, a les profunditats del mar, hi trobem milers de cables de fibra òptica connectant continents, traçant línies rectes i oscil·lants des de les quals es canalitzen dades i informació. El cel blau i estrellat està ara dominat per milers de satèl·lits que permeten expressar en dades el planeta per predir-ne el comportament. Ciutats xineses i americanes comencen a estar controlades per la tecnologia 5G, i es projecta ja el 6G per guanyar en qualitat de transmissió de dades i en la seva gestió per fer més eficients les ciutats.

Els videojocs, les ulleres de realitat virtual, polseres de localització, els mòbils, Siri, la ciberseguretat, els drons, els avatars, el metavers… una infinitat d’artefactes, funcionalitats i aplicacions que situen els ciutadans, encara que sigui només per un instant, en la posició de tripulants d’una nau espacial.

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament o accedeix si ja ets usuari/subscriptor.