«Quien no la quiera votar en Santa Coloma es que no quiere a la ciudad tampoco», asseverava el presentador de Radio TeleTaxi Justo Molinero en una entrevista a quatre dies de les eleccions municipals on Núria Parlon (PSC) revalidaria el càrrec d’alcaldessa per quarta vegada. La cita, entonada com una màxima inapel·lable, reflecteix el grau de fidelitat de l’electorat colomenc que ha acudit a les urnes per ratificar la majoria absoluta dels dos darrers mandats.

En un país on l’estabilitat política és una rara avis, hi ha qui es pregunta per la fórmula de l’èxit de Parlon. Hi ha qui, en canvi, l’atribueix a dos ingredients bàsics, aliens a l’alcaldessa: el vermell que tenyeix el cinturó metropolità i la falta d’una oposició real. I és que lluny de fer perillar la seva revalidació, la irrupció de Gabriel Rufián com a candidat d’ERC per Santa Coloma ha tingut un doble efecte revitalitzador per a Parlon. Per una banda, li ha servit per reivindicar-se com una «autèntica colomenca», de les que no han deixat mai de banda la seva ciutat. I, per l’altra, ha posat els comicis en el ring mediàtic, revifant-la com una peça a tenir en compte en el tauler polític català.

Durant els tres mandats en què ha ostentat el càrrec, l’alcaldessa ha sabut crear un segell propi sostingut en dos pilars: la proximitat amb els veïns i un nou alè de modernitat, en un moment en què al seu partit se li exigeix una bona rentada de cara. Parlon és de les que «no se’n perd ni una» i no sorprèn que faci acte de presència a un compendi infinit de festes tradicionals, recitals de tots els gèneres i edats, fires gastronòmiques o curses benèfiques. Actes on, a mesura que s’acosta el període electoral, rep un major bany de masses, directament proporcional a l’edat dels seus votants.

Això sí, com molts de nosaltres, pateix d’aquest mal del segle XXI que és l’addicció als telèfons mòbils. Juntament amb aquesta omnipresència, la imatge de dona empoderada i representant de l’ala més progressista del seu partit ha contribuït a fer que se la reconegui com a ambaixadora d’una nova fornada de socialistes. Un rol que ha explotat en aquesta darrera campanya, on lluïa jaqueta de cuir, carmí vermell i cabellera bob, i proferia reiteradament l’eslògan «Santa Coloma està de moda». Les seves xarxes socials són un curiós mirall deliberat de la seva agenda política i les seves aficions, on s’intercalen fotos d’operacions policials o mítings amb concerts de Bruce Springsteen i curses on explota la seva faceta de runner.

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament.