La millor companyia sempre és un bon llibre. A l’estiu, encara més, perquè tenim més temps per nosaltres quan posposem fins a setembre les corredisses diàries, les obligacions laborals, i podem fugir de la gran distracció del telèfon mòbil, que ens allunya cada cop més de l’hàbit lector. Com si llegir fos una pèrdua de temps, quan desperta tots els sentits, potencia la imaginació, la memòria o l’esperit crític i és un excel·lent relaxant, perquè implica repòs i concentració.

A política&prosa us proposem convertir el dolce far niente estival en dolça lectura, amb textos més llargs de l’habitual que conviden a reflexionar, a pensar, retornant als clàssics d’avui i de sempre. La revista s’endinsa en aquest número doble que teniu a les mans en els cent anys al «planeta Kafka», autor d’algunes de les paràboles i dels començaments més poderosos de la literatura; en les preguntes de l’alemany Immanuel Kant, que donen resposta pròpia d’un geni de la filosofia a la pregunta central de l’ètica, i en el teatre d’Àngel Guimerà, pilar de l’escena catalana, que enguany fa cent anys que morí i ningú, excepte en els àmbits més acadèmics, no sembla recordar-ho.

Així mateix, gaudirem de l’emotiva tranquil·litat en la biografia de Josep Pla, que ens submergeix en l’agresta psicologia, els exuberants daltabaixos afectius, les vehements manifestacions polítiques de l’escriptor i del seu temps històric, sense oblidar l’obra del nord-americà Paul Auster, que ja reposa en l’Olimp dels autors universals pel seu llegat literari.

Finalment, recordem la tasca del francès Bernard Pivot recentment desaparegut al capdavant d’Apostrophes per fomentar aquest hàbit avui en hores baixes a la televisió francesa, en un país orgullós dels seus escriptors i amb una tradició d’acollida a autors dissidents els quals ha cuidat com a terra de llibertat.

Bon estiu i bon temps de lectura.