Qui és Bob Dylan? De quina galàxia ve? D’on brolla el seu talent inabastable i aquesta imatgeria poderosa? Potser es va empassar cent ancians quan era nen i mil nens sent ancià? Per què sempre està en camí però ningú no sap d’on ve ni a on va? Després de 39 discos d’estudi més uns altres 16 de preses alternatives, 600 cançons, desenes de recopilatoris, milers d’àlbums pirates i llibres, més de 3.000 concerts i una infinitat de documentals, anàlisis literàries saberudes, musicals i fins i tot esotèriques, la figura de Robert Allen Zimmerman –Duluth (Minnesota), 1941– continua sent un enigma indesxifrable per als mortals, tan propensos a classificar per entendre.

Lliurepensador esmunyedís, personalitat inabastable, artista de pells infinites, cada vegada que algú ha volgut col·locar-lo en algun lloc, ell ja estava en una altra banda. Des del seu debut discogràfic el 1962, no hi ha hagut dècada en què no l’hagin donat per acabat. Fent la contra al món i fins i tot a ell mateix, sempre ha ressorgit amb un disc rellevant sota el braç. L’últim, el monumental Rough and Rowdy Ways (2020), publicat en ple confinament dur, és un nou exemple de les seves mil vides. Mai un disc de rock no ha sonat tan savi ni tan profund, com una banda sonora de la fi del món. Un Dylan octogenari lúcid i en forma que acaba d’anunciar una gira mundial per al 2021-2024.

«Sóc un home de contradiccions, sóc un home de molts estats d’ànim, jo continc multituds», proclama, parafrasejant Walt Whitman, en el primer tall del seu últim àlbum. Rough and Rowdy Ways va sortir després de «Murder most foul», una cançó que representa bé l’extraordinària singularitat del personatge. En l’era de Twitter, de la urgència i de l’empetitiment textual, Dylan reapareix amb un recitat de 17 minuts sobre la història del segle XX des de l’assassinat de Kennedy. I és així com aconsegueix el que no va aconseguir amb «Like a rolling stone», «Blowin’ in the wind», «Hurricane» o «Knockin’ on heaven’s door»: el seu primer número u als Estats Units! No hi ha cap altre artista al món tan capaç d’anar tan a la contra i, tanmateix, encertar-la.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.