Em trobo en una de les sales del museu d’art contemporani de Barcelona, contemplant una peça videogràfica que porta per títol Serpent Rain (Pluja serpentina), una peça nascuda del diàleg entre la filòsofa Denise Ferreira i l’artista Arjuna Neuman. El punt de partida que acaba donant forma a aquesta obra suggestiva és una pregunta i una resposta. Denise pregunta: Com assolir la posthumanitat sense tecnologia? A què Neuman li respon: «potser podríem fer una pel·lícula sense temps» i juntes pregunten: En què es transforma l’ésser humà quan l’expressen els elements?

Quatre persones es troben absortes mirant la peça, assegudes en bancs negres de fusta sense respatller observant com es fon un gran bloc de gel. El gegantí bloc de gel està situat en un corriol dominat per grans pedres que el converteix en un cabalós riu que s’hagués congelat per les baixes temperatures i que ara torna a convertir-se en aigua. Els espectadors observen en un pla fix com es fon el bloc de gel. Passen uns quants minuts fins que canvia la imatge. Durant aquests llargs minuts de contemplació, m’adono que els espectadors no s’han mogut ni han parlat entre ells, ni tampoc han fet cap fotografia. Tampoc no ha sonat cap telèfon, ni s’ha sentit en cap moment la respiració de ningú, ni tan sols he sentit els passos dels visitants que deambulaven per les sales annexes al lloc on es projectava Serpent Rain.

Decideixo respondre a la pregunta: En què es transforma l’ésser humà quan l’expressen els elements? amb la següent resposta: l’ésser humà es transforma en un visitant o espectador que intenta mirar més enllà del gel, les pedres i l’agrest i bell lloc que ha estat filmat. Em resulta inquietant la imatge d’una sèrie de persones completament immòbils veient com es fon el gel o perdent-se contemplant algun detall misteriós del paisatge. Em vaig desviant del repte que planteja la peça videogràfica de denúncia que explica, «des de dins, la incisió entre esclavitud i extracció de recursos, entre el Black Lives Matter i la matèria de la vida, entre els canvis d’estat dels elements, la intemporalitat i el tracte».

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament.