POLÍTICA

L’ONU fa 75 anys

Ho commemora el 21 de setembre, en un moment en què aquell projecte multilateral reclama un canvi radical que cada vegada sembla més difícil a causa del canvi d’interessos i d’equilibris entre les grans potències.

LLIBRES

Quan la història et crema la mà

Auden i Orwell entre dues guerres és el subtítol de l’assaig de Miquel Berga sobre la vinguda a Espanya d’aquests dos grans escriptors per combatre en la Guerra Civil i com aquesta els va canviar la trajectòria. Editat per Tusquets en català i castellà.

Lenin: una biografía

Viktor Sebestyen, periodista d’origen hongarès, explica la vida del pare de la revolució russa, però no es queda només en el seu perfil polític. Va més enllà per explicar l’home que hi havia darrere del revolucionari. Edita Ático de los Libros.

La gent del carrer Montcada

Coneixem aquest carrer barceloní com el de les grans cases senyorials d’antany. L’historiador Albert Garcia Espuche estudia la vida de tota mena de persones que hi van viure entre els segles XII i XVII i resulta que molt del que ens ha agradat creure d’aquella via entra en el terreny dels tòpics. Edita Ajuntament de Barcelona, en dos volums.

Raoul Walsh

Per a cinèfils i no cinèfils, aquest recorregut del crític Carlos Losilla per la carrera del director de pel·lícules com El último refugio, Al rojo vivo o Murieron con las botas puestas és també una història del cinema. Edita Cátedra.

MOSTRES

Després de tot

La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs presenta la primera exposició dedicada a Leopoldo Pomés, un any després de la seva mort, amb material inèdit del fotògraf i publicista. L’exposició es pot veure en cinc espais de Palafrugell: Museu del Suro, La Bòbila, Teatre Municipal, Fundació Josep Pla i Biblioteca pública. Fins a l’11 d’octubre.

Ramón Masats. Visit Spain

Una altra mirada fotogràfica, aquesta concretament sobre els anys cinquanta i seixanta, plena d’ironia. Tabacalera. Embajadores, 51, Madrid. Fins al 12 d’octubre.

Nalini Malani. No em sents

L’artista índia guardonada amb el Premi Joan Miró 2019, presenta una selecció d’obres d’una trajectòria artística marcada pel pensament feminista i la denúncia i condemna de la violència. Fundació Joan Miró. Parc de Montjuïc. Fins al 29 de novembre.

MÚSICA

Sondra Radvanovsky i Piotr Beczala, al Liceu

Dues de les grans veus del moment oferiran un recital d’àries i duets de Verdi i Puccini, entre d’altres. El 27 de setembre. La Rambla, 51-59.

El piano de Víkingur Ólafsson, al Palau

Aquest pianista revelació interpretarà Quadres d’una exposició de Mussorgski, així com obres de Debussy i Rameau. El 6 d’octubre. Palau de la Música, 4-6.

Quartets i una simfonia colossal, a L’Auditori

La primera Biennal Internacional de Quartets de Barcelona reunirà els dies 17, 18, 19 i 20 de setembre els Lassus, Diotima, Novus, Aupa, Modigliani, Dalia, Marmen i Casals sota l’eix comú de Joseph Haydn. Lepant, 150.

La simfonia Turangalila d’Olivier Messiaen és una obra extraordinària i difícil d’escoltar en directe per la seva dificultat interpretativa i l’elevat nombre de músics. L’OBC, dirigida pel seu titular Kazushi Ono, la presentarà els dies 2, 3 i 4 d’octubre. Lepant, 150.