Mar Aguilera, professora de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona

  1. Més que un mandat hi ha una manifestació clara d’una part important de la població que reclama de manera pacífica unes opcions polítiques legítimes i que haurien de ser escoltades, respectant com és evident, totes les altres. Des de la «inclusivitat» cal una solució política a una qüestió política. No reconèixer que hi ha uns reptes importants sobre la taula és negar una realitat que fins ara, ignorant el diàleg i la resposta política, només han dut al fracàs.
  1. Hauria de quedar més d’un llegat. El primer, que Catalunya és un país divers i plural; l’altre, que Espanya també ho és i si això no s’integra, no es viu com una riquesa, no s’avançarà en la consolidació de la democràcia. També, que per moltes persones hi ha encara avui la necessitat de fer una proposta de consulta i/o referèndum que porti a una votació com s’ha fet en altres països de l’entorn. Això s’hauria de fer sense menystenir a l’altra meitat de la població de Catalunya. Una altra possibilitat és que es proposi una manera diferent d’entendre l’organització territorial a Espanya. La Constitució espanyola, encara que rígida, ofereix escletxes que permeten donar resposta als reptes aquí plantejats. Cal recordar que a nivell territorial tot el títol constitucional que en fa referència està esgotat en molts aspectes.
    Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.