El 26 de maig de 2021, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va accedir a dirigir, per primera vegada des de la II República, la Conselleria d’Interior del Govern de la Generalitat. El designat, però, va ser un exsocialista, Joan Ignasi Elena (Barcelona, 1968). Diputat del PSC al Parlament dues vegades, l’última de 2012 a 2014, i alcalde socialista de Vilanova i la Geltrú (2005-2011), Elena va militar al PSC des de 1983 fins a 2014 i va ser primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya de 1991 a 1993. L’any 2014 va abandonar el partit per discrepàncies sobre el procés sobiranista i va començar a transitar el camí que el portaria finalment a les files d’ERC.

Abans, però, Elena havia disputat a Pere Navarro el lloc de primer secretari del PSC en el 12è congrés. Navarro es va imposar per 545 delegats (73,06 %) enfront dels 187 (25,06 %) que va aconseguir l’exalcalde de Vilanova, representant de l’ala sobiranista del partit. Malgrat aquest resultat, Navarro el va integrar a l’executiva. En declaracions a RAC1, Elena va proposar una aliança de les esquerres, independentment de la posició sobiranista o no de cada partit. «El PSC ha de normalitzar la relació amb aquests sectors [sobiranistes]», va dir el 21 de maig de 2012, un dia després que es conegués que estava enllestint la creació d’un moviment intern dins del PSC anomenat Avancem.

En aquells temps, Elena ja era partidari del dret a decidir i per això no va rebutjar al Parlament, juntament amb altres tres diputats del PSC, la declaració de sobirania de Catalunya, trencant la disciplina de vot del partit. Però llavors no era independentista, com va declarar al programa Al cap del dia, de La Xarxa (8-2-2013). «Jo no soc independentista. I Catalunya està plena de gent que diu que votaria sí [en un referèndum], i que no és independentista o no ho era. Jo crec en una relació diferent amb Espanya, i crec que hi ha molta gent que també la vol.»

El 16 de gener de 2014, Elena i les diputades Marina Geli i Núria Ventura van votar a favor de demanar al Congrés dels Diputats la transferència de la competència per fer una consulta sobre la independència de Catalunya, trencant de nou la disciplina de vot del PSC. Ho van fer per «la convicció que havíem de representar a molts i molts votants que no se sentien representats pel vot negatiu», va justificar Elena a El Matí Digital (30-3-2014). I va confessar: «Crec que vaig votar en consciència, creient que feia el millor per al país i per al PSC». Aleshores, però, Elena no tenia intenció de deixar el PSC. «L’objectiu és reconstruir l’espai socialista», va explicar a El País (17-6-2014), al mateix temps que assegurava que molts militants del partit «volen la garantia que el relat del PSC serà diferent, és a dir, si la direcció està disposada a apropar-se a la majoria del poble català». «La centralitat del catalanisme és el dret a decidir», va sentenciar.

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament o accedeix si ja ets usuari/subscriptor.